Руският президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп по никакъв начин няма да позволят въоръжен конфликт между Русия и САЩ. Това увери руският външен министър Сергей Лавров в интервю за РИА Новости.

„Говорейки за рисковете от военна конфронтация, аз съм 100 процента сигурен, че армиите на САЩ и Русия няма да позволят това и разбира се няма да го позволят нито президентът Путин, нито президентът Тръмп„, изтъква Лавров.

„В края на краищата те са лидери, избрани от своите народи и са отговорни те да живеят в мир„, коментира още руският първи дипломат.

Лавров е потвърдил, че Тръмп е поканил руския си колега на посещение във Вашингтон, като същевременно добавил, че американският президент „ще бъде щастлив“ да посети Русия като ответен жест.

Лавров е коментирал и последните събития, които обтегнаха двустранните отношения между Русия и САЩ. Руският първи дипломат е подчертал, че Русия е уведомила ръководената от САЩ коалиция в борбата срещу ДАЕШ („Ислямска държава“), че пресичането на някои „червени линии“ в Сирия ще даде основание за ответни действия.

„Те бяха уведомени за нашите „червени линии“, включително географски „червени линии“ на територията на Сирия. И в резултат на това тези „червени линии“ не бяха пресечени„, подчерта Сергей Лавров.