Руският президент Владимир Путин говори за причините за пожара в търговския център „Зимна вишна“ в сибирския град Кемерово, при който загинаха най-малко 64 души.

„Това, което се случва, не са бойни действия, не е неочаквано изтичане на метан в мина. Хора са отишли да отдъхнат, деца. Ние говорим за демография, а губим толкова много хора поради каква причина? Заради престъпна небрежност, заради немарливост„, подчерта Путин на съвещание в Кемерово, посветено на ликвидирането на последствията от пожара.

64 са вече жертвите в мола в Русия, причината - небрежност

64 са вече жертвите в мола в Русия, причината – небрежност

Покривът е рухнал в две кинозали

Руският държавен глава е наредил на шефа на Следствения комитет Александър Бастрикин да даде правна оценка на действията на длъжностните лица, допуснали трагедията. „Не можете да получите сертификат без пари, но можете да подпишете всичко за пари„, изтъкна многозначително Путин.

Рано тази сутрин Путин е пристигнал в Кемерово и е посетил мястото на трагедията.

Пожарът в 4-етажния търговски център избухна в неделя следобед. Сред 64-те жертви има най-малко 41 деца. В болница остават 13 пострадали, като повечето са с отравяне от изгорелите газове.

По първоначални данни огънят е пламнал на четвъртия етаж, което е довело до рухване на покрива. Работи се по няколко версии, като приоритетната е неизправен електрически кабел.

Според разследващите е имало сериозни нарушения както при въвеждане при експлоатация на мола, така и в процеса на работата му. Вече са арестувани петима души, включително ръководителят на компанията, която управлява търговския център и охранител, който изключил противопожарната сигнализация.

Освен това аварийните изходи са били блокирани, което затруднило евакуацията на хората.