f0c72da3fb8cc5e6b361597405e76fe2

ООН изслушва Ирина Бокова днес

Гледайте в 18.00 ч. на живо от Ню Йорк историческия дебат

Точно в 18 ч. българско време днес стартира историческото двучасово изслушване на българския кандидат за генерален секретар (ГС) на Организацията на обединените нации (ООН) Ирина Бокова. То ще може да се проследи на страницата на Mediapool.

Подобни „неформални дискусии“ с кандидатите се правят за пръв път в историята на международната организация с цел по-голяма прозрачност на избора. Решението за новия, девети по ред, генерален секретар, който ще замени Бан Ки Мун от 1 януари 2017 г., ще бъде взето от Общото събрание на ООН през есента. То зависи обаче преди всичко от Съвета за сигурност, който трябва да предложи своята номинация на Общото събрание. За да бъде одобрен, кандидатът се нуждае от поне 9 „за“, включително гласовете на постоянните членове САЩ, Китай, Великобритания, Русия и Франция.

Въпреки че няма стриктно правило, ротационното право за избор на нов ГС се пада на Източноевропейската регионална група в ООН, като настроенията са в полза на това новият секретар да бъде жена. До момента в битката за основния пост в ООН участват официално 8 кандидата, като 6 от тях са от Източноевропейската група.

Кандидатите са общо 8

Преди Бокова от 16 ч. днес ще бъде изслушан външният министър на Черна гора Игор Лукшич, а от 20 ч. – бившият португалски премиер Антонио Гутиереш, който до миналата година беше върховен комисар на ООН за бежанците. Утре ще се представят бившият президент на Словения Данило Тюрк, външният министър на Хърватия Весна Пусич и бившия министър на външните работи на Молдова Наталия Герман. На 14 април пък са изслушванията на другите двама кандидати – бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, която в момента е директор на Програмата на ООН за развитие, и бившият министър на външните работи на Македония Сърджан Керим.

Според експерти от дипломатическите среди основният опонент на Бокова за поста към момента е кандидатката на Нова Зеландия Хелън Кларк, за която сред постоянните членки на Съвета за сигурност лобира основно Великобритания. Неотдавна една от конкурентките на Бокова – Весна Пусич призна в свое изказване, че именно българката е основният фаворит за поста.

Процедурата

В началото на изслушването всеки от кандидатите ще има 10 минути за изказване, след което ще могат да се задават въпроси от държавите членки. Ще бъде отделено време и за въпроси на 1-2 представители на гражданския сектор, а след процедурата кандидатите ще дадат и кратък брифинг за медиите. Желаещите граждани ще могат да зададат своите въпроси в социалната мрежа, като използват хаштаг #UNSGcandidates. Служители на ООН ще ги сортират по теми и част от тях ще бъдат зададени по време на изслушванията.

Извън ООН са организирани и два публични дебата с кандидатите в Ню Йорк и Лондон, на които съорганизатор е британският вестник „Гардиън“. Първият дебат е утре в Ню Йорк, а вторият е в Лондон на 3 юни. Номинираните ще отговарят на въпроси за реформата на ООН, за бежанската криза, климатичните промени и др.

Визията на Бокова: Реформи и ефективност

Ирина Бокова, която в момента е генерален директор на ЮНЕСКО втори мандат, бе номинирана за генерален секретар на ООН на 9 февруари 2016 г. с писмо от министъра на външните работи Даниел Митов. Той обаче се позова на решение на правителството на Пламен Орешарски от 19 юни 2014 г.

Изложението на Бокова е озаглавено „Мир, устойчивост и достойнство – новото лице на хуманизма в днешния свят“.

Според визията й за развитието на организацията светът има все по-голяма нужда от ООН, тъй като само тя  може да осигури платформа, чрез която да бъдат предприемани ефективни съвместни действия за решаване на многобройните кризи.

Затова тя планира реформи с цел постигането на ефективност и силно управление, които да направят ООН по-силна. Акценти в работата й ще бъдат предотвратяването на конфликтите, насилието, дискриминацията и нетолерантността.

 

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *