pred nacionalnata galeria na Armenia

Николай Тишев в Ереван

Николай Тишев в Ереван: Необходимо е увеличаване на стокооборота и подобряване на търговските връзки между България и Армения

„Необходимо е увеличаване на стокооборота между България и Армения, който в момента е едва 26 мил. долара, както и подобряване на търговските връзки“. Тази позиция изрази при визитата си в Ереван председателят на парламентарната група за приятелство между България и Армения Николай Тишев. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ водеше българската парламентарна делегация в арменската страна. Той проведе среща със зам.-председателя на местното Народно събрание Микаел Мелкумян. В нея участваха и ръководителят на местната Група за приятелство Армения – България Джема Багдасарян и посланикът ни в Ереван Мария Павлова.

sreshta v armenskia parlamentПо време на срещата, която се състоя в Арменския парламент, участниците очертаха и други основни акценти. Един от тях е урегулиране на конфликта в Нагорни карабах.  Българската делегация представи позицията на България, а именно, че конфликтът може да бъде решен само чрез мирни преговори между страните и изпълнения на решенията на Минската група.

Подчертано бе старото приятелство и културните връзки, формирани между двете страни, които служат като добра основа за развитието на българо-арменските отношения.

„От съществено значение е ролята на парламентарната дипломация в укрепването на двустранните отношения и задълбочаването на сътрудничеството и значението на дейността на парламентарните групи за приятелство“, посочи Николай Тишев.

Той и колегите му обсъдиха и съвместните годишни срещи на групите за приятелство между двете страни и онлайн консултациите за обмен на опит. Събеседниците придадоха значение на по-нататъшното разширяване и развитие на сътрудничеството между България и Армения в политическата, икономическата, културната, образователната и други сфери.

Микаел  Мелкумян от своя страна благодари на българските представители за това, че Народното събрание на РБ през 2015 г. признава масовото изтребление на арменците през 1915 г. в Османската империя.

Николай Тишев бе поканен и на премиерата на българска изложба в Ереван, дело на силистренския художник Беди Бедросян (1912-1989).  Откриването на експозицията се състоя в Националната художествена галерия на Армения. Събитието бе под патронажа на Негово Светейшество Католикосът на всички арменци Карекин II. Той получи специален подарък от Тишев – Почетния знак на Народното събрание на РБ.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *