Европейският съюз е изправен пред екзистенциална криза. ЕС трябва да остане сплотен. Европейската интеграция не може да бъде в ущърб на нациите, не бива да обезцветява държавите.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в ежегодната си реч пред Европейския парламент за състоянието на съюза.

Речта е едно от най-важните събития в годишния календар и по традиция слага началото на диалога с Европейския парламент и Съвета на ЕС с цел подготовка на работната програма на Комисията за следващата година.

Президентът на Европейската комисия призова ЕС да не се сравнява със САЩ и речта му с тази на американския президент пред Конгреса.

Ние не сме Съединени европейски щати”, заяви той и добави, че няма сравнение между неговата реч и годишната реч на американския държавен глава пред Конгреса. „Ние сме много по-различни, много по-силни”, продължи той.

Юнкер акцентира върху това „какво значи да си европеец“, споменавайки често словосъчетанието в речта си.

Според една от тезите му да си европеец означава да имаш равни възможности, като свързва това със свободното придвижване на работна сила.

Ние не сме нихилисти, разрушители, а строители, които желаят нещо повече от по-добра Европа, изтъкна той, допълвайки, че Европа никога не трябва да се превръща в една държава.

Речта му често е прекъсвана от бурни евродепутатски аплаузи.

Европа не може да се превърне в безцветна смесица, но не може и просто да се насочи към национален индивидуализъм, каза той, пояснявайки, че фрагментацията много често е там, където е необходим съюз.

„Популизмът създава проблеми, а не ги разрешава, срещу това трябва да се борим”, призова Юнкер.

Безработицата е твърде висока, но „заетостта продължава да расте“. Европа не е достатъчно социална. Дългът е твърде висок, но отчитаме спад на дефицита. Ние трябва да покажем интелигентна стабилност, смята той.

По отношение на „Брекзит” шефът на ЕК изтъкна, че партньорите и държавите по света се чудят дали това не е начало на разпада на ЕС.

„Уважаваме и дълбоко съжаляваме за Великобритания, но ЕС не е застрашен от това”, каза той и добави, че Брюксел ще бъде много радостен, ако Обединеното кралство задвижи процедурата за излизане от съюза час по-скоро, тъй като носи несигурност на Общността.

Юнкер намекна, че Лондон ще участва във вътрешния пазар на съюза само ако уважава социалните права.

Във връзка със сключените между ЕС и други държави търговски споразумения, Жан-Клод Юнкер определи търговската сделка с Канада като най-добрата в историята.

ЕС е сключил търговски споразумения с над 40 държави по света. Търговията означава повече работни места. Настоявам да сключим търговското споразумение с Канада, то е най-прогресивното споразумение, което някога сме сключвали, убеден той.

Според него гражданите на ЕС не трябва да бъдат водени за носа, а „да ги гледаме в очите, тъй като им е омръзнало да бъдат лъгани, те очакват от Европа конкретни резултати“.

Той се обяви за укрепване на ЕС и премахване на пропастта между Изтока и Запада.

Европа означава мир – най-дългият мирен период в историята на света започна с формирането на ЕО. По света има повече от 40 конфликта, 200 хиляди души загиват годишно.

Понякога се караме, но не водим битки, опитваме се да разрешим своите конфликти. Нашите ценности свободата, демокрацията и върховенството на закона са фундамента на този мир, подчерта Юнкер, допълвайки, че ЕС е против смъртното наказание и вярва в ефективността на правосъдието.

Като част от дневния ред през следващата година на Европейската комисия Юнкер се обяви за дигитална Европа.

„Трябва да бъдем свързани, нашите икономики се нуждаят, хората се нуждаят”, поясни председателят на ЕК.

Комисията предлага, по думите му, реформа на телекомуникационния пазар, която ще позволи свързаност на инвестициите. Ако хората инвестират в това, през следващото десетилетие ще бъдат открити милиони работни места.

По думите му до 2025 година трябва да има 5G – това ще позволи откриване на допълнителни 2 милиона работни места. До 2020 година трябва да има свободен WiFi в основните градове и столици в ЕС, зарече се бившият премиер на Люксембург.

Юнкер поиска ЕС да отдели 44 милиарда евро за развитие в Африка и други региони и до 88 милиарда евро, ако страните членки участват.

Ние трябва да инвестираме в нашите млади хора. Не мога и няма да приема, че Европа е континент на младежката безработица. Не мога и няма да приема, че поколението ще бъде по-бедно от родителите им. Това е основна задача на националните правителства, продължи той.

Относно бежанската криза шефът на Комисията смята, че започва да се проявява солидарност от страните членки.

„Започваме да виждаме солидарност в бежанската криза. Но това трябва да бъде доброволно. Трябва да идва от сърцето, не може да бъде налагано”, обясни Жан-Клод Юнкер. Той призова за незабавни действия от Гърция за защита на непридружените деца.

Юнкер също поиска договорите от ЕС да се променят, за да се създаде истински „министър на външните работи” на съюза.

Председателят на ЕК не пропусна и темата за военното сътрудничество в ЕС.

Ние трябва да работим за общи въоръжени сили. Работим заедно с НАТО. Обединяването на военните ресурси може да бъде оправдано. Предлагаме до края на годината европейски фонд за отбрана”, разкри той.

Според него ЕС трябва да има също европейски военен щаб. Липсата на военно сътрудничество в разпределянето на ресурсите струва на страните членки милиарди евро, убеден той.

По думите му сигурност на границите означава обмен на разузнавателна информация и по-голяма роля на Европол.

Историята няма да ни помни, историята ще помни грешките ни”, завърши той речта си два дни преди срещата на върха на ЕС в Братислава.

Тази година речта на Юнкер, продължила 51 минути, беше доста по-кратка от миналата година, когато беше около 80 минути.