С пълно разминаване между обещанията на СИРИЗА и реалността се сблъскаха днес пенсионерите в Гърция. С до 40 % орязани пенсии получиха над 150 000 пенсионери, съобщава кореспондентката на БНР в южната ни съседка.

Споразумението от третия меморандум с кредиторите бе приложено от правителството след гласуването в парламента.

Орязването стартира от най-ниските, вместо от най-високите пенсии. Пенсионерите, които чакат на опашки пред банките, коментират, че средствата вече не им достигат дори за храна.

До 20 % намаление бе първоначално споразумението. Въпреки това се оказа, че хиляди пенсионери са с орязани с 40 % пенсии.

Пенсионер сподели, че е получил 420 евро пенсия, при положение, че досега е взимал по 810 евро. Пенсиите на получаващите над 1300 евро ще бъдат коригирани от следващия месец. Ще бъде премахната допълнителната им пенсия.

Мерките в парламента не бяха подкрепени от депутатите на социалистическата партия ПАСОК. Те, както и цялата опозиция, изразиха съчувствието си към пенсионерите. Опозиционните депутати коментират, че цялата отговорност за положението им носи правителството.

Протестите също не стихват. Протестират 13 000 бивши служители във фалиралата верига супермаркети „Маринопулос“. Милиони евро са дълговете на супермаркета. Дали безработните вече служители ще получат заплати остава неясно.