150627065201-660x371

Многохиляден митинг на опозицията в Турция

Поглед.инфо/

Многохилядно множество се събра в неделя вечерта на митинг в Истанбул по случай завършването на 25-дневния „Поход на справедливостта“, организиран от турската опозиицонна Републиканска народна партия (РНП).

„Бутнахме стената на страха. Последният ден на „Похода на справедливостта“ – това е ново начало, нова стъпка“, заяви лидерът на РНП Кемал Калъчдароглу. „Живеем в ерата на диктатурата“, заяви още той, предаде РИА-Новости.

Още в следобедните часове десетки хиляди се бяха събрали за митинга на основната опозиционна партия в Истанбул – очаквано най-големият протест в страната от няколко години насам.

Демонстрантите преминаха към крайбрежния квартал в Малтепе в азиатската част на града за събитието, което бележи края на 450-километровия „Поход на справедливостта“.

БГНЕС припомня, че Кемал Кълъчдароглу, лидер на светската Републиканска народна партия (РНП), стартира безпрецедентното пътуване на 15 юни от столицата в знак на протест срещу ареста на един от своите депутати. Поддръжниците му сравниха пътуването с прочутия Солен поход на Махатма Ганди от март 1930 г., но правителството го отхвърли като „досадна сензация“.

Носейки проста отличителна значка с думата „справедливост“ Кълъчдароглу инициира събитието, след като депутатът на неговата партия Енис Берберолу, бивш журналист, беше осъден на 25 години затвор по обвинение в изтичане на класифицирана информация във вестник.

Ердоган вече обвини партията на Кълъчдароглу, че подкрепя терористични действия, а премиерът Бинали Йълдъръм заяви в петък: „Походът стана скучен и трябва да приключи след митинга“.

Властите не пречеха явно на похода, като полицията осигуряваше безопасността през време на протестния марш.

Турската полиция тази седмица задържа шестима заподозрени членове на „Ислямска държава“, планирани бомбен атентат по време на митинга. Но РНП каза, че това е рутинна операция и не е свързана с правосъдието.

Председателят на опозиционната Партия на националистическото движение Девлет Бахчели предупреди партийните си поддръжници, че са възможни всякакви провокации и каза, че офисите на неговата партия ще бъдат затворени в събота и неделя.

Около 50 хиляди души бяха арестувани по време на извънредното положение в Турция, наложено след проваления опит за преврат от 15 юли миналата година, а други 100 хиляди загубиха работата си, включително учители, съдии, военни и полицейски служители.

Истанбул / Турция

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *