Още по темата

  • „Ирма“ връхлетя Флорида, има жертви
    Преди 19 часа

Цялата територия на американския щат Флорида беше обявена за зона на най-голямо природно бедствие от американския президент Доналд Тръмп.

Решението, предложено от губернатора на щата Рик Скот, позволява изпращането на финансова помощ от федералния бюджет за справянето с щетите от урагана „Ирма”, който стигна до континенталната част на САЩ вчера.

ВИЖТЕ КАК „ИРМА“ ПРЕМИНА ПРЕЗ МАЯМИ

В резултат центърът на Маями, най-големия град в щата, се оказа под вода. Огромни са щетите на островите Флорида Кийс, които първи понесоха ударите на бурята вчера.

Съобщава се за 3 смъртни случая. Очаква се обаче най-големите щети да понесе западното крайбрежие на щата, където преминава ураганът сега.

„Ирма” продължава да се движи на север, като до края на днешния ден вероятно ще достигне до южните части на съседния щат – Джорджия. Бурята остава ураган, но силата му е понижена от трета на втора степен.
Миналата седмица Ирма премина през северната част на Карибско море фатално опустошавайки острови като Барбуда и Сен Мартен и нанасяйки сериозни щети в Пуерто Рико, Вирджинските острови и на други места.

Общо 28 са потвърдените смъртни случаи. На места като Сен Мартен 6 от 10 жилища вече са необитаеми.

„Ирма“: Океанът на Бахамите изчезна, Флорида очаква най-лошото

САЩ: „Ирма“ ще ви убие, ако сте на пътя й. „Хосе“ и „Катя“ идват

От Флорида в момента пристигат превърналите се в обичайни за преминаването на бурята кадри на наводнения, паднали дървета, завлечени автомобили и сгради без покрив.

Ето как "Ирма" премина през Маями
Ето как „Ирма“ премина през Маями Източник: ЕПА/БГНЕС

Вече над 3 милиона души са без ток. Потапянето на центъра на Маями е сходно на това в кубинската столица Хавана. Много от по-възрастните жители там не помнят подобно бедствие през живота си.

„ИРМА“ ПРЕМИНА НАД КУБА. ЕТО КАКВО ОСТАВИ – СНИМКИ

 

Същата е ситуацията във Флорида, като за части от щата това е най-силната буря от почти столетие.

САЩ обаче бяха подготвени за „Ирма”, само седмица след като друг ураган „Харви” наводни Тексас и уби десетки.

През последните дни във Флорида беше в сила задължителна евакуация на над 6 милиона души. Много по-малки и градове на практика са обезлюдени, а единствените останали са журналисти, преследвачи на бури и други смелчаци.

Президентът Тръмп описа урагана като „голямо чудовище” и обеща да отиде във Флорида „много скоро”.

„Може би имахме късмет, защото мина на запад и не е толкова унищожителен. Ще видим скоро”, заяви американският държавен глава.

Очаква се тази седмица нов ураган, „Хосе“, на практика да повтори пътя на Ирма през Карибско море и отново да стигне до Флорида.