Европа рискува да бъде подчинена от Китай и САЩ, ако не стане по-суверенна и демократична. Това предупреди френският президент Еманюел Макрон снощи в реч, символично изнесена на Акропола в гръцката столица Атина, където древните гърци преди около 2500 години дадоха началото на демокрацията, като подчерта мащаба на амбицията си да реформира Европейския съюз, отбелязва „Ройтерс“.

Макрон, който е отявлен еврофил, изтъкна, че Старият континент ще погине без радикална реформа на управлението му.

„За да не бъдем управлявани от по-големи сили като китайците и американците, вярвам в един европейски суверенитет, който ни позволява да се браним и да съществуваме“, коментира Макрон на Акропола.

Избраният преди четири месеца 39-годишен държавен глава на Франция иска да се направи гигантска стъпка в европейското сътрудничество, която в икономически план да даде на еврозоната неин собствен бюджет, финансов министър и парламент.

Според Макрон едни по-демократични институции ще помогнат да се реагира на популистката вълна, която издига крайнодесни лидери като Марин льо Пен, победена от Макрон във втория тур на френските президентски избори, и подхрани кампанията за Брекзита във Великобритания.

Той обяви, че ще разкрие пътна карта за ЕС след няколко седмици, след парламентарните избори в Германия на 24 септември.

Макрон призова европейските лидери да се договорят до края на годината за създаване на публични дебати през първата половина на 2018 г., на които гражданите да разискват своите визии за ЕС.

Не искам един нов европейски договор да се обсъжда на закрити врата, в кулоарите на Брюксел, Берлин или Париж„, изтъкна той.

По думите на френския президент, тези дебати щели да помогнат да се положат основите на Европа за следващите 10-15 години.