GP0STPYWJ

Зеленият град, който в Несебър няма

                                                                                                                                                                           1_87Символът на Милано може да е готическата катедрала в център, но и други сгради в града заслужават нашето внимание. Италианският архитект Стефано Боери реализира през 2014 г.проекта „Вертикалната гора”, с който се надява да слее растителността и градската архитектура в Милано.Боери е проектирал модел за залесяване и натурализиране на големите градове, като строи жилищни сгради, съчетани с вертикални гори.

Те са с размери 110 на 76 м и са дом на около 900 дървета, без да се броят храстите, тревите и цветята. Площ­та на гората във всеки от тях е 10 000 кв. м, но тя просто ще расте вертикално.
Зелените блокове помагат и за пречистването на въздуха в града, защото при фотосинтеза растенията овлажняват въздуха, абсорбират въглеродния диоксид и частиците прах и произвеждат кислород.

Това ще подобри качеството на живот на хората, живеещи в тях, като едновременно с това ще създаде естествена дървесна защита на сградите от радиация и шум.                                                           Блоковете имат и системи за рециклиране на мръсната вода, която после се използва за напояване на растенията. Те са първите стъпки към грандиозния проект „БиоМилано”, който предвижда изграждането на зелен пояс около града.Зеленият град, който в Несебър няма, няма и да има.

                           Максим МОМЧИЛОВ

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *