655-402-znamena-oon-flagove-strani

Европейският парламент даде зелена светлина за безвизово пътуване на украинците в ЕС

 

 

 

Mariya GABRIEL in the European Parliament  week 23 2016 in strasbourg

Mariya GABRIE

На днешното пленарно заседание евродепутатите одобриха с огромномнозинство от близо 83% доклада на българския евродепутат Мария Габриел за либерализиране на визовия режим за гражданите на Украйна. Украинците, които притежават биометрични паспорти, ще могат да пътуват без визи в ЕС (с изключение на Ирландия и Обединеното кралство) за срок до 90 дни в рамките на период от 180 дни за туризъм, бизнес и семейни въпроси, но не и за работа. Споразумението ще влезе в сила след подписването му от Съвета и публикуването в Официалния вестник на ЕС, което се очаква да стане през юни. Среформираниямеханизъмзасуспендиранена визи*, ЕС разполага с нужнитеинструментизадействие в случайнавъзникваненаизвънредниситуации.

 

„Европейският парламент отдаваме голямо значение на безвизовия режим на пътуване. Ползите са преди всичко за гражданите – и украинските, и европейските, защото облекченият визов режим позволява задълбочаване на културния обмен, насърчаване на бизнеса и предприемачеството, стимулиране на туризма. Премахването на визите за краткосрочно пребиваване на украински граждани в ЕС ще послужи като мост за сближаването на хората отвъд териториалните граници“, коментира докладчикът и преговарящ от името на Парламента Мария Габриел.

 

Тя отбеляза още, че Украйна е изпълнила всички поставени от ЕС критерии за визова либерализация и сега е нужно ЕС да потвърди собствения си принцип, съгласно който всяка страна, изпълнила условията, може да се възползва от нея. „Освен всичко друго, Украйна е приоритетна страна партньор в рамките на Европейската политика за съседство. Либерализирането на визовия режим е още една стъпка в подкрепа на нашата обща политика за по-безопасно, стабилно и проспериращо Източно съседство в интерес на сигурността на гражданите“, добави Мария Габриел.

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *