bulgaria and eu flag with euro banknotes

Европейска жалба срещу фирми за бутилирана вода

На 7 ноември 2023 Европейската потребителска организация (BEUC) и нейни членове от 13 държави включително Асоциация Активни потребители от България сезират органите на ЕС за подвеждаща търговска практика. Потребителските организации забелязаха, че големи търговци на минерална и бутилирана вода, като Coca-Cola HBC, Danone и Nestlé Waters разпространяват продукти с етикети, които рекламират пластмасовите бутилки като екологични и напълно рециклируеми. Според нашия анализ тези твърдения отговарят на европейските критерии за нелоялни търговски практики.

Средностатистическият европейски потребител изпива около 118 литра бутилирана вода годишно, като 97% от тази вода идва в пластмасова опаковка.  Бутилките от напитки са един от основните източници на замърсяването с пластмаса по европейските плажове.  В индустрията се ползват много и разнообразни твърдения за рециклируемост, които според нашите проучвания са твърде неясни, неточни и/или недостатъчно обосновани. Трите основни са:

– „100% рециклируема бутилка“: Истинността на този двусмислен термин зависи от много фактори, като например наличната инфраструктура за събиране на отпадъци, ефективността на процеса по сортиране или подходящи механизми за рециклиране. Възможността за рециклиране на корпусите на бутилките за напитки от PET се оценява на едва 50 % в ЕС, а шансът ви отново да се превърне в бутилка – на около 30 %.

– „100% рециклирана бутилка „: Грешно е да се предполага, че цялата бутилка е изработена от рециклирани материали. Факт е, че капачките не могат да бъдат изработени от рециклирани материали по силата на законодателството на ЕС  , а за етикетите рядко се използват рециклирани материали. Освен това добавянето на първична пластмаса (т.е. нерециклирана пластмаса) към тялото на бутилката най-често се прави, за да подсили материала.

–  Използване на измислени символи за екологичност: Затворен цикъл, зелени лога или изображения на природата се използват за брандиране на много бутилки за вода в Европа. Те внушават фалшивата представа за екологична неутралност, безкраен кръговрат на пластмасата и дори могат да създадат впечатлението, че бутилките ще имат положително въздействие върху околната среда.

BEUC и нейните членове подадоха жалба до Европейската комисия и мрежата от органи за защита на потребителите (CPC), част от които е Комисия за защита на потребителите в България, с призив да започне разследване. Обръщаме се към органите с молба да не позволяват на търговците да заблуждават потребителите, като използват подобни твърдения.

 

Урсула Пахл, заместник-генерален директор на BEUC, коментира:

Независимо дали става дума за покупка на нови дрехи, откриване на банкова сметка или бутилки за вода, потребителите все повече се интересуват от най-устойчивия избор и търсят надеждна информация на кое твърдение или етикет да се доверят.“

 

Използването на твърденията „100% рециклирани/рециклируеми бутилки“ или добавянето на природни изображения и зелени символи, които внушават, че пластмасата е екологично чиста, е подвеждащо за потребителите. Проблемът е, че няма гаранция, че една бутилка ще бъде напълно рециклирана, след като попадне в кошчето за боклук. Такива твърдения обаче можете да прочете на много бутилки за вода, продавани в Европа. Този грийнуошинг трябва да спре.“

 

Джъстин Уилкс, изпълнителен директор на ECOS, добавя:

Политиците трябва да създадат ясни правила за рециклираните продукти, които да се прилагат чрез стандартизирани и надеждни методики, за да се сложи край на хаоса от екологичните твърдения.“


Роза Причард, юрист по пластмасите в ClientEarth, заключава:

Всъщност пластмасата за еднократна употреба не е нито екологична, нито устойчива. Рециклирането трудно ще се пребори с огромния обем пластмаса, произвеждан на нашата планета. Компаниите имат възможността да насочат потребителите, но понастоящем тези твърдения – които смятаме за подвеждащи – единствено затрудняват екологичния избор.“

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *