Левите лидери в Европа подкрепят Джани Питела за председател на Европейския парламент, съобщи президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

Антонио Таяни е кандидатът на ЕНП за председател на Европейския парламент

Антонио Таяни е кандидатът на ЕНП за председател на Европейския парламент

Групата на ЕНП избра…

Председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела бе аплодиран като кандидат за председател на ЕП. Лидерите на ПЕС единодушно подчертаха, че председателството на Питела е ключово за реализиране на социалната програма на ПЕС в рамките на европейските институции.

Премиерите и лидери на партии от Партията на европейските социалисти проведоха традиционната си среща, предхождаща заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Основните теми на срещата бяха бъдещето на социална Европа, отношенията Турция-ЕС и бъдещият вот за председател на Европейския парламент.

Повече от 20 милиона европейски граждани са безработни и един на всеки четирима живее в риск от бедност и социално изключване“, заяви Станишев.

„Ние, социалистите, няма да стоим безучастни, докато налаганите от десните политики на строги икономии застрашават бъдещето на европейците. Единствено продължителните инвестиции могат да осигурят качествени работни места и да върнат Европа на пътя на стабилен и устойчив икономически растеж. Обединихме се около заключението, че е необходимо да се борим в държавите ни, в Европейския парламент и в Европейския съвет – започвайки от днес – за инвестиции в социалната сфера, от които имат нужда нашите граждани“, добави той.

По време на срещата бе представен и новият премиер на Италия Паоло Джентилиони.

Обсъдена бе и подкрепата за турската Демократична партия на народите, чийто лидер Селяхатин Демирташ и голяма част от депутатите от партията му бяха задържани през последните месеци.

В заседанието взеха участие и Антонио Коща, министър-председател на Португалия; Стефан Льовен, министър-председател на Швеция; Кристиан Керн, канцлер на Австрия; Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта; Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция, Жан Аселборн, заместник министър-председател на Люксембург; Харлем Дезир, държавен секретар по европейските въпроси на Франция; Мартин Шулц, председател на Европейския парламент ; Федерика Могерини, Върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността; Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия; Пиер Московиси, комисар по икономическите и социални въпроси и др.