1b7d0a2839a7eb0bab2ee5874fdb5006

Декларации от името на ПГ на ГЕРБ-СДС и ИТН за Северна Македония

Ако днес по някакъв начин някой си позволява да ни сравнява с Руската федерация, то ние трябва много сериозно да му обърнем внимание и да отправим предупреждение, но това предупреждение трябва да бъде и към нас самите, защото в нашите ръце е инструментариумът, чрез който можем да се справим и да поправим тази несправедливост, заяви в декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Георг Георгиев.

В  изявление, излъчено на живо в интернет канала на правителството на Република Северна Македония, по време на четвъртата среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че „дискурсът, използван от България към Северна Македония, за съжаление, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна“.

Не само цинично, но бих го нарекъл и нагло такова отношение към държава, която последните 30 години е направила всичко възможно, за да издига не само своя авторитет, но и този на своите съседи, посочи Георгиев. Той напомни, че през 1991 г. България е първата страна, признала официално РСМ с тогавашното ѝ конституционно име Република Македония. С това искам да напомня, че България никога не е имала, предявявала и не е показвала претенции към идентичността и към начина, по който ще се казва тази страна за разлика от други, изтъкна той.

Ковачевски: Дискурсът на България към РСМ е подобен на този на Русия към Украйна

Можем да покажем, че България е държавата, която няма да позволи нейни граждани да бъдат бити, няма да позволи да бъде сравнявана с „най-вероломните агресори на нашето време“, можем да покажем, че България е държавата, която изпълнява своите международни ангажименти, подчерта депутатът.

В крайна смета и тези, които зоват себе си най-патриотично, тези, които призовават останалите да се държат като тях, опитвайки се да служат като модел на подражание в смисъл на национално самосъзнание и самочувствие, трябва да разберат на каква висота стоят само от факта, че се намират в тази зала, поиска Георг Георгиев.

И аз се надявам, че прегледът на нашите двустранни отношения с РСМ от 1992 г. до днес, инвестициите, които сме направили тази държава да тръгне по пътя на евроинтеграцията,  НАТО, ще бъде осмислен, но от българска позиция, изтъкна Георг Георгиев. Защото, по думите му, България е Европа и Европа е България.

Пендаровски: Има и ще има „черни списъци“ за политици

Депутатът се обърна и към РСМ – европейската ви интеграция не е наша самоцел, това е начинът, по който можем да скрепим и да покажем, че сме цивилизовани, прогресивни държави, които ще се еманципират от този „омразен начин на говорене“, който наблюдаваме последните месеци от страна на нашите западни съседи.

Георгиев припомни и договора за приятелство и добросъседство.

Стигнахме до време, когато можем да се поздравим, че между България и РСМ се строи мост, по който могат да се развиват икономически и политически взаимоотношения, които обаче нашата вътрешна нестабилност доведе до момент на абсолютен разрив, до момент, в който българи да бъдат пребивани до смърт само заради своята национална идентичност, до момент, в който България да бъде сравнявана с „най-големия агресор на нашето време“, каза още Георг Георгиев.

Това е и време, в което ние следва да се замислим сериозно откъде тръгнахме и къде и до какво доведе нашата международна политика и дипломация заради „насипното състояние“, в което се намира нашата вътрешна политика, смятат от ГЕРБ-СДС.

Скопие се оплака от България пред Европа и САЩ

Постигнатото от няколко правителства на ГЕРБ, което намери своя най-голям разцвет между 2017-2021 г., в момента е погубено от една вътрешна безотговорност, която обаче ние можем да поправим, посочи Георгиев. Безотговорност, която може да намери решение в единението на тази зала и излъчването на ново, стабилно правителство, което да върне дипломацията и международната политика във фокуса или там, където ѝ е мястото – да служи на българския национален интерес, обясни той.

От парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) също излязоха с декларация по повод изказването на Димитър Ковачевски.

Вчера за пореден път премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски нападна публично в международна среда България, сравнявайки нашето отношение към тяхната страна с това на Русия спрямо Украйна, посочи депутатът Павела Митова.

По думите ѝ подобна реторика отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни, откакто България, „като един, според северномакедонската пропаганда, истински агресор“, даде зелена светлина за европейската интеграция на РСМ. Това е поредното доказателство, че многобройните отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до постигане на желаните резултати, смята тя.

МВнР привика посланика на Северна Македония

От ИТН не сме спирали да показваме множеството провокации оттатък западната ни граница, към които обществото ни, на фона на вътрешнополитически ни проблеми, сякаш постепенно се адаптира, посочи Митова.

Погазването на човешките права, унижаването на български граждани, нападенията над тях и техните сдружения, и все по-нескриваният език на омразата ясно показват, че политическата класа в РСМ няма никакво намерение да се придържа към договореностите между двете страни и да спази своите ангажименти за защита на общоевропейските ценности, добави Митова.

Според нея подобен дипломатически скандал би събудил поне недоволството на политическите субекти във всяка една друга държава, но не и в България. В нашата страна сякаш не е прието политиците да искат прошка от народа си за грешките, които са допуснали, коментира Митова. И отбеляза, че някои неща в живота и в политиката са непростими. Дано, надявам се, българската дипломация да покаже, че не са и непоправими, добави тя.

Print Friendly

Автор: vesti.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *