Още по темата

  • „Таймс“: България ще изгони руски дипломати. МВнР отговори
    Преди 2 дни

Германия ще изгони четирима руски дипломати, съобщиха германските медии. Такива действия ще предприемат поне 14 държави в отговор на атаката с химическо оръжие на британска територия срещу бившия руски агент Сергей Скрипал, при която пострадаха над 100 души.

Сред страните от ЕС, които ще експулсират дипломатически представители на Кремъл са Полша и прибалтийските държави.

САЩ ще изгонят 60 дипломати и ще закрият консулството на Русия в Сиатъл. Високопоставени служители на администрацията на президента Доналд Тръмп съобщиха, че 48 лица „известни като служители на разузнаването” от руското консулство в Сиатъл и 12 други от мисията на Русия към ООН имат седем дена срок за да напуснат Съедините щати.

Междувременно полското контраразузнаване обяви, че е задържан министерски служител по обвинение, че е дал на Русия сведения за полската позиция по газопровода „Северен поток-2”, който е планиран да свърже Русия и Германия, заобикаляйки Полша.

„По информация на контраразузнаването Марек В. е бил в контакт с офицери от тайните служби на Руската федерация и им е предавал сведения за важни инвестиции от гледна точка на интересите на Република Полша, по-специално за „Северен поток-2”, заяви Станислав Жарин, прессекретар на полския министър координатор на специалните служби.

Чиновникът е работел в министерството на енергетиката по проекти от стратегическо значение за полските енергийни инфраструктури и по молби за европейски субсидии за диверсифициране на доставките на природен газ, които в момента до голяма степен се извършват от руската компания „Газпром”.

Марек В. е задържан на 23 март и е в предварителния арест за три месеца. Той може да получи до 10 години затвор.