ep.02.JPG-5036ac96

Георги Илчев: Подготовката на Пловдив за „Европейска столица на културата“ е пред провал

 

 

Подготовката на Пловдив за „Европейска столица на културата“ е пред провал заради управленската неспособност на кмета на града и неговия екип. Това заяви по време на пресконференция областният координатор на ПП АБВ за Пловдив Георги Илчев. „С огромно забавяне се изгражда необходимата инфраструктура.

Почти е сигурно, че основният форум на обществения живот в града, говоря за централния площад, който винаги е бил там, още от античността, няма да бъде част от инфраструктурата, на която пловдивчани и гостите на града ще могат да видят реализацията на инициативата догодина.

Продължава да няма и логичен отговор защо след проведен международен конкурс преди години, на който бе създаден проект, откупен от общината за не малко пари, същият този проект бе изоставен, а сега месеци преди откриването на инициативата се започна това тотално разкопаване“, посочи той. По думите му дори само спазването на съгласувателните срокове между институциите в България няма да позволи завършването навреме на предприетите в последния момент строително-ремонтни дейности.

Според Илчев има още редица доказателства в подкрепа на тезата, че ръководството на град Пловдив се проваля при управлението на града. „Можем да дадем пример със „скъпите бижута“ на Пловдив. Сред тях са зоологическата градина, където съдебната сага е безкрайна и където не може да се посочи разумна причина за закупуването на храна за животни за над 300 000 лева, каквато обществена поръчка обяви общината при положение, че зоопаркът не е действащ и няма да бъде действащ.

Трябвали ли и да се дават милиони левове за ново осветление на зала „Колодрума“, след като тя уж беше най-модерната и най-скъпата в България?  Какво например налага и да се похарчат поредните 450 000 лева, за да се купи и едно право на строеж за бъдещ хотел, който няма да бъде реализиран“?

„Местното управление тотално проспа и въпроса с градския транспорт в Пловдив. Нашият град е може би единствения, който не успя да се възползва от европейските програми и да развие и обнови своя електротранспорт. Това е и една от причините Пловдив да бъде един от градовете с най-мръсния въздух в България“, допълни Георги Илчев.

Той бе категоричен, че ПП АБВ ще се възползва от Закона за достъп до обществена информация, за да получи  данни за това колко мероприятия са проведени в зала „Колодрума“, както и колко приход на общината са генерирали те на фона на разходите по издръжката на съоръжението.

Думите на Илчев допълни председателят на АБВ Румен Петков. Той изрази недоумение от факта, че Пловдив има цели 32 кметове и зам.-кметове. „Общият извод е, че управлението на Пловдив има три основни характеристики: корупция, зависимости и провал.

Зависимостта е видна в общинския съвет на града, където няма политически тези или различия, а има общо стимулиран слугинаж. Това е изцяло в ущърб на гражданите на Пловдив, който например е единственият град в България с изцяло частен градски транспорт. Пълна катастрофа са и изградените велоалеи и светофарна мрежа.

В същото време на този фон се вижда, че най-скъпата администрация е пловдивската. Града има 32-ма кметове и заместник кметове. Т.е. имаме силно ангажирана социална политика свързана с назначаването на заместник кметове. И това не смущава никого в общинския съвет. Напротив, то става с поддръжка от страна на този орган за управление“, заяви Петков. Според него издръжката на тази раздута администрация струва на бюджета на града над 2 милиона лева на година.

В заключение председателят на АБВ заяви, че управленската немощ на кмета на Пловдив е видна и от начина, по който държавата отпуска средства за допълнителни разходи на града. „С постановление на Министерския съвет от август на Община Пловдив се отпускат девет милиона лева за три конкретни обекта.

Във втората част на решението според мен точно поради убедеността на управляващите в негодността на пловдивския кмет има точка, в която му се разрешава да преразпределя парите, но с едно „безценно“ указание – да спазва Закона за обществените поръчки. Сигурно няма друг случай в света, в който правителство да препоръчва на кмет да спазва закона.

За мен това означава, че правителството има тежки съмнения, че пловдивският кмет не спазва закона, както и че той няма да може да организира нещата така, че средствата да бъдат използвани по предназначение“.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *