Nenkov

Българският евродепутат Момчил Неков не приема системата на отворени врати

Българският евродепутат Момчил Неков не приема системата на отворени врати към внос на селскостопански стоки от трети страни, която Европейската комисия поддържа. По време на пленарното заседание в Страсбург се състоя дебат относно кризата в сектор Земеделие, която се усети силно и от българското селско стопанство. Според някои оценки, преките и непреки загуби за българското земеделие само от т.нар. „руско ембарго“ възлизат на близо 300 млн. лева.Момчил Неков изтъква, че Европейската комисия трябва да спре да заблуждава сектора с непропорционално малка помощ и с препоръки за търсене на нови пазари. Това е трудно приложимо за сектор Земеделие, имайки предвид сезонността на производството и конкуренцията от цял свят, допълва той. Според депутата, член на ресорната комисия на ЕП, Европейската комисията трябва да предложи мерки в защита на европейския производител от вноса от трети страни.

Вносът от страни извън ЕС, който често е и субсидиран от държавите на произход, се предлага на цени по-ниски от това, което могат да предложат родните производители. От това страдат те, но и местната икономика, а оттам идват и социални последствия, смята Момчил Неков. Младият евродепутат социалист допълва, че Европейската комисия трябва приоритетно да защитава европейското производство, преди да осигурява достъп до европейския единен пазар на трети страни.

Европейската комисия е в процес на преговори с редица трети страни за споразумения за свободна търговия, които неимоверно ще повлияят върху сектор Земеделие. Те биха дали право на безмитен внос на много стоки и продукти, сред които и тези от селското стопанство. Наскоро Европейската комисия предложи безмитен внос на зехтин от Тунис в размер на 70 000 тона за следващите две години.

Това ще улесни вноса от средиземноморската държава, но ще създаде допълнителна конкуренция за европейските производители. Момчил Неков се опасява, че по модела на това споразумение в бъдеще могат да бъдат предложени сходни мерки и споразумения, които ще създадат трудности за българските производители. Друго голямо търговско споразумение с очаквани негативни последствия за европейското земеделие е Трансатлантическото споразумение със САЩ, преговори по което се водят в момента.

Земеделие и безопасност на храните са две от най-спорните глави от тези преговори, които текат в момента. След приключване им, Европейският парламент, както и националните парламенти на всички държави членки ще трябва да го одобрят, за да влезе то в сила.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *