Приоритетен критерий за избор на нов главен секретар на ООН за Русия е географският – представител на Източна Европа.

На това настоява в интервю за агенция Новости заместник-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов.

По думите му Руската федерация още от самото начало на кампанията по избор на нов ръководител на международната организация подкрепя избора на номиниран от Източна Европа, тъй като представител на този регион до този момент не е заемал висшия пост, а от всички други региони на света вече е имало ръководител.

„Това е един вид историческа несправедливост, която трябва да бъде поправена”, посочва Гатилов.

Зам.-министърът коментира и призивите на поста да бъде избрана жена като напълно справедливи.
Такава концепция има правото си на съществуване, но ние изхождаме от професионализма, политическото влияние, стратегията му за развитие на организацията като главни критерии при избора на бъдещия генерален секретар”, заявява Гатилов и допълва, че не трябва изкуствено да се изтъква на преден план джендър подхода.

Митов обяви за „глупост” това, че ООН посланикът ни саботирал кандидатурата на Бокова

Митов обяви за „глупост” това, че ООН посланикът ни саботирал кандидатурата на Бокова

Тафров отрече да е превишена квотата на партийни задгранични назначения

Оценката на руския дипломат е, че в списъка с кандидатите има много жени и то напълно достойни, като в рамките на въпроса той посочва името само на българския кандидат Ирина Бокова. Въпреки това Гатилов заявява, че Русия и открита за срещи с всички кандидати.

Все още се явяват нови предложения, но Русия ще настоява за избор на представител от Източна Европа, посочва дипломатът, според когото процедурата по прием на нови предложения не трябва да бъде затваряна и все още могат да се появят достойни кандидати.

Според Генадий Гатилов през октомври отново ще има активизиране на процеса по избор на нов генерален секретар на ООН и до тогава не трябва по изкуствен начин да се ограничават възможностите за издигане и на нови кандидатури.

Гатилов коментира, че има редица достойни кандидати, а и на практика кампанията вече е започнала. Всички от тях вече са били в Москва и са представили своята програма.
Ние сме открити за всички претенденти за поста, уверява Генадий Гатилов, като припомня, че вече два от кръговете на изслушванията в ООН са минали. Новата форма и правила за избор на генерален секретар повишава прозрачност на процедурата и Русия не възразява. Това обаче, настоява Гатилов, не е единствената форма на отбор на кандидатите, тъй като изключително важни са и двустранните контакти, каквито Русия провежда.

Генадий Гатилов обяснява, че ключови се явяват и дебатите, и консултациите в рамките на Съвета за сигурност на ООН, тъй като по устав именно СС към ООН трябва да представи кандидатурата пред Генералната асамблея. Според Гатилов, тъй като и тази процедура вече е започнала, съвсем скоро ще има резултати.