Още по темата

  • Повече от 20 жертви при стрелба в църква в Тексас
    Преди 17 часа

Загиналите при стрелбата в баптистката църква в тексаското село Саутърленд Спрингс са 26 души, 27 са ранени. Сред загиналие има бременна и дете, както и 14-годишната дъщеря на пастора. Стрелецът също е мъртъв.

Все още не се знае мотивът му.

Това са последните, но все още неокончателни данни за трагедията, разиграла се в Първа баптистка църква в Саутърленд Спрингс, малко селище с 400 жители на около 50 километра югоизточно от град Сан Антонио.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА НА МАСОВОТО УБИЙСТВО ВИЖТЕ ТУК

Стрелецът влязъл в църквата малко преди обед с бронежилетка,

когато още продължавала сутрешната служба. По това време в църквата обичайно има около 50 души. Открил стрелба.

Вътре убил 23 души. Навън още двама. 26-та жертва на инцидента е издъхнала в болница.

След това побягнал, местен жител взел пушка и започнал да стреля по него. Заподозреният хвърлил пушката си и побягнал, местният жител го подгонил. Убиецът се качил на колата си. По-късно катастрофирал и го намерили мъртъв в колата му.

От посолството ни в САЩ съобщиха, че няма данни да убити или ранени българки граждани.

Президентът Доналд Тръмп, който е на посещение в Япония в рамките на продължителна азиатска обиколка, изрази съболезнования на близките на жертвите.

Извършителят на масовото убийство е служил във ВВС на САЩ, съобщи телевизия Си би ес.

Източници от полицията неофициално посочват името му Девин Кели.
Телевизията разпространи на своя сайт негова снимка, посочвайки, че той е роден на 21 февруари 1991 година. „Той е на 26 години. Служи е във ВВС от 2010 по 2014 година. Бил е съден през май 2014 година и позорно е изгонен от служба“, отбеляза Си би ес.

През 2012 година е арестуван за насилие над жена си.

В колата на Кели са намерени няколко единици стрелково оръжие. Пушката, с която той стрелял, може да се намери и за 500 долара.

На пресконференция тексаският губернатор Грег Ебът каза, че това

„е най-тежкият инцидент с масов разстрел в историята на нашия щат“.

Президентът Доналд Тръмп, който е на посещение в Япония, окачестви инцидента като акт на злото и поднесе съболезнованията си на близките на загиналите. Той е бил информиран за новите подробности по инцидента. Тръмп разпореди да бъде обявен на национален траур и националният флаг да бъде спуснат наполовина на обществените места.

По думите му е твърде рано да се обсъждат проблемите, свързани с продажбата на оръжия в САЩ, непосредствено след стрелбата в Тексас. Той каза това на съвместна пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе

„Това не е проблем с пистолетите“, коментира американският държавен глава.