Още по темата

  • „Ислямска държава“ изби 46 души в бежански лагер
    03.05.2017
  • Сирия е най-опасната страна, Турция е в десетката
    10.05.2017

Най-малко 80 души са загинали и 350 са били ранени при днешния самоубийствен атентат в центъра на афганистанската столица Кабул, съобщи Ройтерс.

Атентатът е извърше с натъпкана с експлозиви цистерна, която се взривява на площад Занбак, край германското посолство. Районът, в който се намират много чуждестранни мисии и президентският дворец, е строго охраняван.

Редица мисии са понесли материални щети в резултат на мощната експлозия. Сред тях е и българското посолство, съобщи Министерството на външните работи.

ВИЖТЕ ПОРАЖЕНИЯТА ОТ АТЕНТАТА – СНИМКИ 

Сред ранените има служители на германското посолство в Кабул, съобщи германското министерство на външните работи. Един афганистански охранител на мисията е загинал.

Двама японски дипломати са пострадали леко при атентата, предаде още ТАСС, като се позова на японската обществена телевизия Ен Ейч Кей.
Афганистанската агенция Пажвок съобщи за ранени журналисти от британските телевизии Би Би Си и Ай Ти Ви. Подробности за състоянието им не бяха дадени.

До момента никой не е поел отговорност за нападението

Талибаните отрекоха да са замесени в атентата, предаде Франс прес. В изявление в „Туитър“ техен говорител осъди строго атаката.

Талибаните редовно извършват атаки в Афганистан, но джихадистката групировка „Ислямска държава“ също вече има присъствие в страната и пое отговорност за нападения там в последно време.

Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи в предаването „Здравей, България“ по NOVA, че

нападението е станало на 500 м от българското посолство. В него работят седем души, за щастие никой от тях не е пострадал,

нанесени са само щети върху сградата.

„Задействан е планът за евакуация на тези хора, както се прави в такива случаи. По план те трябва да бъдат евакуирани в посолството на Великобритания“, уточни министърът на отбраната.

Заместник-министърът на външните работи на България Георг Георгиев заяви, че има избити врати и прозорци на сградата на посолството, тъй като по негова информация взривът е станал

„буквално от другата страна на посолството“. Той добави, че има връзка с българските дипломати в Кабул.

#KabulBlast: Video footage of deadly blast in Kabul city. pic.twitter.com/X7ZBKc7twf

Говорителят на полицията в Кабул Башир Муджахид заяви, цитиран от агенция Ройтерс (Reuters): „Това беше кола бомба близо до посолствеото на Германия, но наоколо има и други важни сгради и е трудно да се каже коя точно е била целта“.