IMG_4850

V парад на ретро автомобили в Кубрат

 

Участваха 112 автомобили и мотоциклети от автоклубове в цялата страна
При голям интерес на площад „Възраждане“ в Кубрат се състоя V-ия парад на ретро автомобили. Той бе организиран от Община Кубрат и Авто-мото ретро клуб „Хан Кубрат“ с председател Христо Антонов. В него взеха участие общо 112 / 72 автомобили и 40 мотоциклети/ возила от автоклубове в цялата страна. Със свои изпълнение се включиха и певици от Детската музикална школа със съпровод на оркестър „Славяни“ към читалището в града.

Различните и атрактивни возила бяха оставени за разглеждане от жителите и гостите на града дълго време. Някои от тях направиха почетна обиколка из градските улици. След това специално жури с председател Александър Груев – директор на ретро музея във Варна разгледа обстойно и класира представените автомобили и мотоциклети.

Победителите бяха наградени с купи, грамоти и сувенири от заместник-кмета на Община Кубрат Мирослав Йорданов и председателя на общинския съвет Хюсеин Юмеров.     Наградата на кмета на Община Кубрат Алкин Неби бе отсъдена на Йордан Гечев от Павел баня с автомобил „Варшава“ от 1965 г.

IMG_4836 (1)Специалната награда получи Ангел Колчевски от Габрово с „Ровър Маестро“. В класа произведени автомобили до 1945 г имаше само един участник. Безапелационно наградата заслужи многократния победител в различни ретро паради Валентин Василев от Русе с неговия „Мерцедес“ от 1927 г. При автомобилите до 1965 г. подреждането е следното: 1.  Сеслав Помрулски от Кюстендил с „Фиат 500“; 2. Йордан Гечев от Павел баня с „Варшава“ и 3. Христо Антонов от Кубрат с ГАЗ 21″.

В класа произведени автомобили до 1985 г. класирането е:1. Пенчо Пенчев с „Фолксваген голф кабриолет“, 2. Иван Караиванов с „Москвич 408“ и 3. Иван Димов с „ВАЗ 2106“.     За най-атрактивен автомобил бе определен „Хонда Акорд“ от 1981 г. на Нели Йорданова от Варна, който е единствен в България; най-елегантен – „Шкода Октавия“ от 1963 г на Пламен Веселински; най-автентичен /оригинален/ – „Трабант 600“ от 1963 г. на Кольо Тончев; най-добра реплика – „Шкода“ от 1993 г. на Пламен Бешев от Русе и най-добре тунингован – „Трабант 11“ от 1990 г. на Вихрен Димитров.

IMG_4815При мотоциклетите специална награда спечели Стефан Николов с „Хонда голд уинг“ от 1986 г., а втора специална – Юлиян Димов с „Аво спорт“ от 1958 г. За най-атрактивен мотоциклет бе определен „Возход 1“ от 1967 г. на Илиян Илиев; най-добре реставриран – „Мондиал шампион 125“ от 1956 г. на Иван Иванов и най-автентичен – „Ява 559“ от 1972 г. на Реджеб Баш.

Специални награди за млади участници получиха Викторио Борисов от Кубрат – 11 г., Славена Атанасова – 24 г., Анита Валентинова – 12 г. , Кристиян Русев от Силистра и Анелия Груева. С най-атрактивни костюми се оказаха Бисер и Инна Билчеви.     Сред автоклубовете челните места заеха: 1. „Русчукь“ – Русе, 2. Добрич и 3. Кюстендил.     Всички имаха възможност да се снимат за спомен с предпочитаните ретро автомобили и мотоциклети.
Светломир КИРОВ

Print Friendly

Автор: Светломир Киров-спец.коресподнеднт на "Несебър нюз"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *