73194678-3495-4345-ae92-29648af0d563

6 причини да ядем повече паста

Основна част от здравословния режим

Пастата се прави от зърнено-житни култури – най-често от твърда пшеница. Зърнените култури от своя страна са една от основните хранителни групи, които изграждат здравословното меню. Останалите групи са зеленчуците и плодовете, млечните продукти и месото.  Като представител на групата на житните култури, пастата е добър източник на енергия и фибри, когато е пълнозърнеста.  Дори да желаете да свалите килограми, не е нужно да се лишавате от това изключително разнообразно и лесно за приготвяне ястие.

Намалява усещането за глад

Пастата ни засища за дълго време.  Можете да сте сигурни, че ако консумирате паста за обяд, няма да се сетите за храна чак докато не дойде време за следобедната закуска. Не се плашете от въглехидратите – когато са част от балансирано меню – те дори подпомагат свалянето на килограми. В комбинация със зеленчуци (примерно пенне с броколи), пастата е подходяща както за засищащ обяд, така и за бърза  вечеря.

Достъпна е

Съставките на всяка паста са основни и евтини – брашно, вода, сол и яйца (при прясната паста). Независимо дали си приготвяте домашна или си я купувате, пастата е чудесен и икономичен  начин да нахраните себе си и семейството си.  Опитайте класическите спагети ала путанеска и ще се убедите, че здравословното хранене е лесно и вкусно.

Лесна е за приготвяне

Щом водата в тенджерата заври, вече сте почти готови! Приготвянето на почти всички видове паста, не отнема повече от 20 минути. Достатъчно е да овкусите с малко чесън, зехтин и подправки и да й се насладите в комбинация с голяма салата по ваш избор. Разбира се важно е да разнообразявате менюто си и да включвате в него представители на всички хранителни групи, но спокойно можете да консумирате паста няколко пъти в седмицата.

Подпомага отслабването

Пастата се заклеймява от много хора заради високото си съдържание на въглехидрати. Подобно отншение е неправилно. Истината е, че въглехидратите не пречат на здравословното отслабване и не е нужно да ги изключваме от менюто си – точно обратното те са част от всеки здравословен хранителен режим.  Въглехидратините храни (като пълнозърнестата паста) дори подпомагат свалянето на килограми. Освен че ни засищат за по-дълго време пълнозърнеста паста подобрява функцията на стомашно-чревния тракт и облекчава симптомите на така наречените “лениви черва”. Това ни попага на постигнем и поддържаме здравословно тегло.

Ниско съдържание на мазнини

В една порция паста има малко повече от половин грам мазнини. Разбира се това преимущество изчезва, ако я приготвим с много масло, сирене или друга богата на мазнини добавка. За радост няма по-вкусна паста от семплата паста! Опитайте паста помодора, която се приготвя само с домати, лук и босилек.

Пълнозърнестата паста е  добър източник на витамини, минерали и фибри и има място във всеки здравословен хранителен режим, дори когато той е за намаляване на теглото. Пастата често фигурира в режимите, изготвяни от Ипократи, когато клиентите са посочили, че я обичат. Не се лишавайте от храните, които обичате – когато се храните правилно, винаги можете да ги включите в менюто си!

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *