78e17f5d-3326-4a5f-93c6-cdae364dde00

10 причини да свалим 10% от теглото си

 

Наближава краят на календарната година, а това означава, че е време за равносметка и нови цели, които често са свързани със сваляне на килограми. Ако все още не сте събрали смелост да се сбогувате с излишните килограми през идната нова година, то ние сме ви подготвили няколко основателни причини поради, които да намалите с 10% телесното си тегло през 2018-та.

Свалянето на килограми, в размер на 10% от настоящото ви  тегло, може значително да подобри вашето здраве и благополучие, дори да не ви звучи много съществено на пръв поглед. Колко от вас са се опитвали да отслабнат, поставяйки пред себе си много по-високи цели? Именно тези нереалистични цели често могат да се окажат истинско бедствие, което да ви демотивира.

За разлика от тях, целта да свалите 10% от теглото си е напълно реалистична. Това са 9 кг,  ако в момента сте 90; 7,5 кг, ако сте 75 и само 6 кг, ако сте 60. Заслужава си усилието, знаейки ползите от тази промяна. А те са:

Топ 10 ползи

Ако сте нетърпеливи да разберете какви са първите десет ползи за здравето, след като намалите теглото само с 10%, ето ги и тях:

10. Подобрено кръвно налягане

9. Подобрено сърдечно здраве и понижаване в нивата на холестерол

8. Намален риск от диабет

7. Подобрен сексуален живот

6. По-добър сън за хората с обструктивна сънна апнея

5. По-малко болка, свързана с артрит, ставни заболявания и болка в долната част на гърба

4. По-добро дишане

3. Намален риск от рак на дебелото черво и рак на гърдата

2. По-здрав жлъчен мехур

1. Повече енергия

 

Готови за старт

Свалянето на 10% от теглото ви безпорно ще се отрази добре на здравето и настроението ви, но както всяко ново начало – и това е трудно. Предлагаме ви няколко изпитани съвета, които успешно да ви водят към новата ви цел- загубата на 10% от сегашното ви тегло.

Контролирайте порциите

Aко искате да промените теглото си, трябва да сте склонни да промените начина, по който се храните. Добрата новина е, че ако съумявате да контролирате количеството на порциите си, то тогава бихте могли да включите почти всички любими храни като част от здравословна диета.

Спазването на изготвен специално за вас хранителен режим би улеснило привикването ви към точните за вас количества храна.

Отслабването не трябва да се превръща в състезание, а в пътуване към формиране и установяване на здравословни навици. Контролирането на порциите остава ключов момент.

Може да не ви се вярва, но ако ползвате по-малки купички и чинии, това ще ви е от полза. От друга страна, ако се храните навън, поискайте кутия за вкъщи още преди да сте започнали. Отделете половината от порцията в торбичката и се насладете на останалата част. Така ще избегнете преяждане, а и ще спестите пари- две порции на цената на една!

За повече яснота относно размерът на порциите, изтеглете този файл от Националния институт по сърдечни, белодробни и кръвни заболявания.

Бъдете търпеливи – отнема време и усилие

След като сте взели съзнателно решение да се сбогувате с излишните килограми, не забравяйте, че това ще отнеме време и усилия. Представете си, че се връщате обратно в училище, където ще научите нови неща за себе си. Това е процес, по време на който ще разберете какви количества храна можете да консумирате, без това да пречи на отслабването, и колко активни физически трябва да бъдете.

Отделете нужното време на процеса и не се опитвайте да го вместите в много натоварено ежедневие. Ако е необходимо, освободете се временно от някаква друга отговорност или задача, за да имате необходимото време да се посветите на програмата за отслабване.

Подарете си повече сън

Нека осем часа сън на ден станат ваш приоритет. Проучване показва, че на хората, лишени от добър сън, им отнема повече време да се преборят с килограмите.

Вслушвайте се в стомаха- гладни ли сте наистина?

Изключително важно е да правим разлика между гладен стомах и просто желанието да вкусим нещо, без да изпитваме реалено глад.  Ако стомахът ви къркори и се чувствате слаби, то тялото ви дава физически признаци, че се нуждае от гориво. Когато това се случва, вслушвайте се в него и набавете на тялото нужните хранителни вещества.

Т.нар. „глад на устата“ е моментът, в който просто искате да вкусите нещо, без физически да изпитвате глад. Няма нищо лошо да се поддавате на това, но се опитайте да бъде в много малки количества, тъй като тялото ви реално няма нужда от тези калории.

Истината е, че много лесно можем да се разсеем и да оставим „гладът на устата“ да ни завладее. Ето защо е по-добре да не се храним докато гледаме телевизия, шофираме или четем. Добра идея е да си водим бележки, които ще ни помогнат да следим кога хапваме, защото сме гладни и кога механично, без тялото ни да има нужда.

През новата година ви предизвикваме да си подарите 10% по- малко килограми, което автоматично се равнява на 10% повече здраве. Не забравяйте, че всеки организъм е строго индивидуален и има различни нужди. Ако не сте сигурни как да направите нужните промени, можете да си поръчате индивидуален режим. Спазването му и възможността за постоянна комуникация с консултант по хранене, ще улесни промяната ви многократно.

Поставяйте си реалистични цели, за да ги изпълнявате! Весели празници!

Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *