New Imagegrtrtrt4r

ЩЕ ПРОБУДЯТ ЛИ ВКАМЕНЕНИЯ ЛЪВ НА СТРАНДЖА?…

New ImagesgfgerertyЛегендата за храбрата българка, защитничка на крепостта „Урдовиза”, която успява да запази обширните си владения от османските завоеватели, се свързва със „Заливът на Коня”  (Атлиман). Той е наречен в памет на жребеца, с който жената-войн успява да обиколи за ден голяма част от Странджа. Тази част на планината остава след нейния подвиг – по уговорка, обособена и привилегирована – Хасекията. Конят умира, изтощен от невероятното усилие. Остава ни легендата и свободите за населението на тази част на вече поробена България. Още древните мореплаватели я наричали „Земята на амазонките”…

Вдъхновени от историческия пример и растящата ислямска инвазия в Европа, група млади хора, обединени в сдружението „Лъвско сърце”, поставят началото на нещо необичайно. Определям го като отговор на народните потребности в днешния ден.

New ImagehfgtrytrtytВ началото на месец септември, на древната територия на Хасекията, един от четирите входа към сърцето на Странджа планина, започва предизвикателство към цялата европейска младеж. То е наречено „Лъвско сърце” – свръхтриатлон, жестоко изпитание за всеки от 60- те участници. То включва – 3 км плуване, 115 км планинско колоездене и 18 км бягане по разрешени маршрути на един от най-красивите ни резервати – Ропотамо. Бягането е по трасе, в което доминира природната забележителност „Лъвската глава”. А туптящите сърца на участниците в свръхтриатлона, вероятно ще накарат със своя неистов ритъм да зазвънят и камъните на заспалия скален лъв. Пиша това не случайно. Двама изследователи – Александра Фол и Горан Стефанов описаха точно тук явлението „Фонова реверберация” на скалното светилище и крепост. То е използвано в създаването на един от най-импозантните и загадъчни мегалитни комплекси още в дълбока древност .

Трасето на „Лъвско сърце” е изключително ясно послание за границите между православния и ислямския свят. Хасекията и заливът на Приморско са наситени с християнски паметници, антични пристанища и находки. По маршрута е центъра на нестинарството – с. Българи, определено от ЮНЕСКО за Световно нематериално културно наследство.

Участниците в мъжественото състезание ще водят своята борба край тракийски светилища, древни крепости, стари странджански гори, резиденциите на местните царе-жреци. Както вече писах – това е „Земя между морета” – един от основните пластове на европейската култура.

Тук тя осъществява своя контакт с исляма, различен от испанската среща на Европа с маврите.

Триатлонът „Лъвско сърце” ще се състои на 3 – 4 септември и ще превърне Приморско в днешния Маратон – митологичен център, в който се срещат смелите младежи на Европа, за да поставят нова граница на своя свят, духовна и физическа култура.

Достатъчно е да споменем, че до този момент, желание за участие в „Лъвско сърце” не е проявено от нито един представител от митологизираните специални части по света.

Състезанието се осъществява с изключителната подкрепа на Община Приморско и нейния кмет д-р Димитър Германов и Велосипедите РАМ. Всеки от участниците в преодоляването на маршрута, чиято обща разлика във височините (денивелация) надминава 2 000 м , е снабден от ГЕОПАН с най-новата карта на Странджа планина, в М 1:110 000.

Започва истинско предизвикателство, което ще ни накара да си спомним за възпятата в народна песен „Българка от крепостта Урдовиза” написала една от най-гордите страници на крайбрежна Странджа.

Повече информация за програмата и условията за участие ще намерите на www.lionheart.bg

 

На снимките:

  1. Въздушна снимка на Александър Иванов от района на с. Българи – поглед към долината на р. Велека и с. Кости, даваща представа за сложността на терена на свръхтриатлона.
  2. Отсечка от съвременната карта на Странджа планина, показваща територията избрана за „Лъвско сърце”. Картата е създадена от КАРТГЕО – Троят и ГЕОПАН – Бургас през 2016 г.
  3. Снимка на Татяна Байкушева – Природна забележителност „Лъвската глава” край Приморско, разделя учените на две групи. По-малобройната, но и по-упорита допуска, че скалния комплекс е дооформен от древните траки във времето, когато по нашите земи все още са се срещали лъвове.

 

 д-р Стефан ПЕЙКОВ, изследователски център ЕКОПАН

Print Friendly

Автор: д-р Стефан ПЕЙКОВ, изследователски център ЕКОПАН


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *