3ca5b01a-413b-4df4-9e66-5e5c5e126e63

Честит Никулден !Рибата в нашето меню

market-897990_640
Здравейте,
Честит празник на всички именици!
Днес е изключително подходящ ден да поговорим за рибата. От днешната статия ще разберете как тя ни помага да сме здрави; как да я приготвяме здравословно и кои риби е препоръчително да включим в менюто си. Не я изпускайте.

Предлагам ви и нетрадиционна рецепта за Никулден Сармички с бяла риба и пюре от грах.

 

Рибата е неизменна част от всяко здравословно меню. Освен, че помага за вталяването, тя е и богат източник на витамини, минерали и омега 3 мастни киселини.

Рибното месо е с ниско съдържание на калории. В рибата се съдържат протеини, които напълно заменят  свинското, пилешкото и телешкото. Тоест, можете да набавите нужните на организма си протеини, без това да влияе на холестерола, кръвното налягане или талията ви.

Рибата като лечител

•    Предпазва ни от сърдечно-съдови заболявания

Рибата е полезна за сърцето и кръвоносните съдове. Редовната консумация на здравословно приготвена риба предотвратява образуването на шлаки в кръвоносните съдове.

•    Грижи се за костите ни

Високите количества калций в рибата повлияват добре при артрит. Рибата е богат източник на минерални вещества. По съдържание на калций и фосфор се нарежда след млякото и млечните продукти преди месото. Особено в морските риби е значително и количеството на йод и флуор, докато продуктите със земен произход са сравнително бедни на тези микроелементи.

Рибата може да обогати съществено нашата храна с йод и флуор, което е от значение за профилактиката, съответно на йод дифицитните състояния  (гуша) и зъбния кариес.

•    Подсилва имунитета

Соленоводната риба е чудесен източник на витамин D, когато липсва достатъчно слънце (като през зимата). Този витамин поддържа имунната система, заздравява костите и укрепва мозъка. Само едно парче сьомга ви дава достатъчното количество витамин D за деня.

•     Разхубавява ви

Склонни сме да избягваме мазнините, за да пазим фигурата си. Истината е, че ние имаме истинска нужна от правилните мазнини, за да се радваме на здрава коса и кожа. Омега-3 и 6, които си набавяме с риба,  помагат и при сериозни кожни заболявания, каквото е псориазисът. Така че не отричайте мазнините, просто изберете правилните.

•    Зарежда ни с витамини

Рибата съдържа и важни за организма витамини – А, Д, Е, В1, В2, В6, В12, ниацин.

Добри мазнини

Количеството на мазнините в рибата варира в доста широки граници (0.5-20%) и зависи от вида, възрастта и сезона на улов. Според количеството мазнина рибите се разделят на три групи:

–         постни риби- съдържащи до 5% мазнини (мерлуза, треска, толстолоб, хек, бяла риба, калкан, кефал, лефер, попчета, сафрид, пъстърва);
–         полутлъсти риби- съдържащи 5-10% мазнини (шаран, акула, нототен);
–         тлъсти риби- с мазнини над 10% (сардина, копърка, херинга, скумрия, тон, паламуд, лакерда, сьомга).

Мазнините в рибата са равномерно разпределени в мускулната тъкан и са представени предимно от биологично ценните полиненаситени мастни киселини от семейство омега-3. Счита се, че основната заслуга за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания при увеличена консумация на риба, е именно на тези мастни киселини.

Образуваните от рибните мазнини простагландини (вещества с хормоноподобно действие) в организма имат свойството да разширяват кръвоносните съдове и да намаляват слепването на тромбоцитите. Това обяснява и защитния им ефект по отношение на сърдечно-съдовите заболявания.

Здравословно приготвяне

За да се възползвате напълно от полезните свойства на рибата – не забравяйте, че тя трябва да е здравословно приготвена. Забравете за пържената цаца или панираното филе на тиган. Придържайте се към печена на скара риба или филе, приготвено във фолио на фурна. Ако овкусявате рибата, използвайте зехтин.

Опитайте да консумирате здравословно приготвена риба минимум веднъж седмично. Това ще повлияе добре както на здравето ви, така и на вашата фигура и настроение.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате тук.

Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *