12-1

ФУТБОЛНАТА ЛЕГЕНДА ВЛАДИМИР КРАМАРЕНКО

                                                                                                                                       Владимир Крамаренко /31.05.1930 – 26.01.2019/                                                                                                

 Защо казваха за бате Владо, че е футболна легенда?

     12-1 Казвахме на Бате Владо, че той е един от най-заслужилите ветерани на

„Академик” София е част от силния отбор на „студентите“, който играе финал за Купата на България през 1951 и губи от ЦДНА-София с 1:0.

Роден е на 31 май 1930  в София. Футболист и капитан на СФД „Академик“, а в последствие и негов треньор в продължение на 16 г.

Завършил ВИФ „Георги Димитров“ през 1954 г. (спортни игри – футбол). Преподавател в софийския университет „Климент Охридски” от 1957 до 1996 г. Старши преподавател от 1959 г.                                                                                                                                                 Отличия: почетна значка Българската федерация по футбол – златна (1973 г.), медал на ЦС на БСФС – „За особени заслуги“ 1 степен (1980 г.). В историята на „Академик” следва да отбележим, че Владимир Крамаренко е с най-продължителен стаж за каузата на „Академик“ през 60-те години като състезател и капитан -16 – години, треньор и преподавател в СУ „Свети Климент Охридски“ .

Футболната общественост  посвети на 80-годишнината на Бате Владо бенефисния мач на стадион „Академик”.Мачът се игра между ветераните и настоящия отбор на Университета, който бе воден от асистент Георги Игнатов – наш изтъкнат футболен съдия.

На футболната легенда Владимир Крамаренко връчиха Златната топка по случай 80-годишнината на дългогодишния капитан и треньор на „Академик”-София и Департамента на СУ „Свети Климент Охридски”.Освен на Златната топка, на ветерана бе връчен от Кристиян Янев и екипа на европейския клубен шампион „Интер”-Милано.

Демонстративната среща бе ръководена от бившия ни арбитър Тихомир Костовски. Мачът завърши наравно 6:6, като в отбора на ветераните личаха имената на капитана-адвока Петър Величков, адвокат Христо Ботев – член на СТК към БФС, Илия Илиев-бивш член на УС на ЦСКА, Стефан Доровски, бивш президент на ФК „Сторгозия” -Плевен, Димитър Гогов-експерт на „Булгаргаз” и Иван Жеков -окръжен прокурор на Хасково.

* Черно-бялата снимка на отбора на СУ „Свети Климент Охридски” /1975-1979 г./ преди финалния мач с ВИФ на стадион „Юрий Гагарин”-Варна от водещия треньор Владимир Крамаренко, казвахме ми му винага  Бате Владо.                                                                                                       

Светла памет на Бате Владо!

                                                                     

 От името на отбора: Максим МОМЧИЛОВ

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *