hal-gatewood-569092-unsplash-700x464

Родителски заблуди за храненето

Десертът като награда, изяждай всичко в чинията си  и други родителски митове за храненето

Придържате ли се все още към хранителните навици, научени от родителите ви преди години? Време е да проверите дали техните съвети издържат теста на времето или някои от нещата, на които са ви научили са обикновени семейни митове за храненето.

Представяме ви няколко остарели твърдения за храненето, които може би сте научили от родителите си, както и тяхното съвремено звучене:

1.     Без междинни закуски. Ще си развалиш апетита.

Ако сте чували това като деца, трябва да знаете, че отношението към междинните хранения се е променило. Те могат да са полезни и здравословни, запазват хръвното налягане стабилно и ви помагат да не чувствате глад между основните хранения. Важно е да подбирате правилно какво точно похапвате.

Съвременно звучене: Опитайте малко да намалите количествата на основните си хранения (сутрешна закуска, обяд, вечеря), за да можете спокойно да си позволите две междинни закуски от по 100 и 200 калории на ден. Здравословните варианти включват ядки, кисело мляко, плодове, зеленчуци или други нискомаслени храни с малко захар и богати на фибри. Основното ви правило може да бъде да хапвате през четири часа – вие решавате дали да изберете основно хранене или малка закуска. Опитвайте да възпитавате по този начин и децата си, за да свикнат да се хранят редовно.

2.     Изяж всичко в чинията си!

Може би сте израснали, чувайки тази реплика всяка вечер. Родителите ви караха ли ви да стоите на масата докато не довършите всичко в чинията си? Все още ли се храните по този начин? Ако е така, най-вероятно не обръщате внимание на сигналите на тялото си, което ви казва, че се е нахранило и че можете да спрете да ядете. Няма нищо лошо да оставите последните хапки в чинията си. По-вредно е да пренебрегвате тези сигнали. Вслушвайте се в тялото си!

Съвременно звучене: Опитвайте се да оставяте нещо в чиниите си. Но по-важно – доверявайте се на тялото си. Ако то ви казва, че се е нахранило – спрете да ядете, въпреки че чинията ви е почти пълна. Бъдете особено внимателни, когато се храните навън – ястията са  изкушаващи, чиниите са огромни и може би ви се иска да изядете всичко, защото все пак сте платили за него. По-добрият вариант е да помолите да ви опаковат остатъка за вкъщи. В никакъв случай не принуждавайте децата си да изяждат всичко, което е в чинията им, против тяхното желание. По-добре е да ги научите да се доверяват на сигналите на тялото си.

3.     Яж по-бързо!

Пришпорваха ли ви родителите ви да изяждате закуската си бързо, за да не закъснеете за училище? Ако все още светкавично изяждате обяда и вечерята си, най-вероятно пропускате намеците на тялото си, че се е нахранило. Нужни са 20 минути информацията, че сте се нахранили да достигне до мозъка. Ако ядете прекалено бързо е много вероятно да погълнете доста храна за период от четвърт час и след това да ви е тежко.

Съвременно звучене: Направете съзнателно усилие да започнете да се храните по-бавно. Правете си малки почивки между отделните хапки или оставяйте вилицата и ножа върху чинията. Тези лесни стъпки ще ви помогнат да промените вредния навик. Винаги, когато е възможно, се хранете се заедно с децата си и опитвайте да диктувате темпото – нека да е бавно.

4.     Днес заслужаваш десерт!

Може би сте придобили този навик още в детството си, ако за доби оценки сте получавали сладолед или шоколад, например. Или може би родителите ви са ви обещавали десерт при условие, че си изядете пиперката със сирене или други зеленчуци. Намеренията им със сигурност са били добри, но „подкупвайки ви“, те ви карат да мислите, че зеленчуците не са привлекателни сами по себе си. Храната не трябва да се използва като награда, защото се създават погрешни представи. Започваме да се храним, защото сме били добри и заслужаваме награда, а не защото сме гладни.

Съвременно звучене: Спрете да използвате храната като награда за вас самите и за децата ви.  Вместо това си подарявайте кино, маникюр или кафе с приятели. Промяната може да отнеме време, защото най-вероятно реагирате подсъзнателно. Скоро ще разберете, че не бива да ядете, само защото мислите, че заслужавате награда. Продължавайте да се възнаграждавате за успехите си, но не използвайте храната за подарък.

Ако и вие вече сте родители, горещо ви препоръчваме да се придържате към съвременното звучене на остарелите родителски съвети за храненето. Възпитавайки правилни хранителни навици в децата си, вие им помагате да са здрави и щастливи.

 

Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *