1fce7027-ccf6-4a4b-bd3f-4589d165a1d2

ПРОЛЕТНО ПрОЧИСТВАНЕ

 

Пролетта дойде, а с нея и времето за разчистване. Тази година, при неизменното пролетно почистване на дома, не забравяйте да обърнете специално внимание на кухнята, шкафовете с храна и хладилника.

Най-добрият начин да се храните здравословно – е да имате на разположение добра и полезна храна. Няма да ви караме да изхвърлите всичко вредно (всеки се нуждае от парче шоколад или лъжичка сладолед от време на време), но ще ви дадем няколко съвета как да  се възползвате от новия сезон, за да се храните правилно.

Специалното на тези съвети е, че са изключително базови и работят:

Стъпка 1: Заредете дома си с пресни пролетни плодове и зеленчуци

Пресните плодове и зеленчуци могат да се определят като суперхрани, защото съдържат възможно най-големите количества хранителни елементи. Избирайки типичните за пролетния сезон плодове и зеленчуци, можете да сте сигурни, че получавате възможно най-добрата комбинация от витамини и минерали. Не пропускайте да включите следните „суперхрани“ в пролетния си списък за пазар:

Зеленчуци:  

Зелен боб – изключително богат на витамин C и тиамин – облекчава симптомите на пролетните алергии и спомага за преодоляване на пролетната депресия.   Зелена салатка – експериментирайте с различни видове зелени салатки – опитвайте да избягвате „айсберг“.

Зелените салатки са чудесен антиоксидант. Бързи, лесни и икономични – гозбите от листни зеленчуци са точно това, от което организмът ни се нуждае през пролетта.

Аругула – тези малки зелени листа са чудесно допълнение към всяка салата и вкусен източник на магнезий, който заздравява костите и укрепва  имунната система.

Репички – вкусен източник на витамин C. Не изхвърляйте листата на репичките – те са богати на витамин C, калций и белтъчини и придават интересен вкус на всяко ястие.

Пресен лук – действа като антиоксидант, понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания. Пресният лук играе и ролята на антихистамин, което е изключително полезно за хора, склонни към алергии.

Спанак – установено е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от витамин С. От друга страна,  изключително високо е съдържанието на фолиева киселина, която е особено важна за плода и майката, както и минерални вещества (натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед). Не съдържа мазнини и холестерол.

Тиквички – тиквичките са зеленчуци, които се отличават с високо съдържание на калий, натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо, витамин А, С, В1 и В2, както и сравнително високо съдържание на органични киселини. Много полезни вещества и  само 21 калории в 100 г, което показва, че присъствието им в ежедневното пролетно и лятно меню е задължително.

Плодове:

Череши – черешите са богати на калий, антиоксиданти и фибри и с по-ниско съдържание на калории от повечето плодове. Консумирайте ги сурови, а не като добавка към сладкиши! Те са достатъчно сладки и вкусни.

Кайсии – съдържанието на бета каротин, калий, фибри и витамин C, превръщат кайсиите в перфектният плод за пролетта. Те допринасят за превенцията на сърдечни заболявания, подобряват зрението и са с по-ниско съдържание на калории дори от черешите.  Можете да ги консумирате пресни или сушени.

Ягоди – Ако има вкусен и нискокалоричен плод, чиято консумация да носи прекрасно чувство за свежест, това са ягодите. Те са богати на витамин C и много добър източник на калий, магнезий и желязо. Повишават нивата на „добрия“ холестерол и спомагат за доброто здраве на сърцето.

Стъпка 2: Избирайте по-леки меса

Няма нищо лошо от време на време в менюто ни да присъстват и червени меса, но за съжаление  повечето от нас злоупотребяват с консумацията им. Препоръчителното количество червено месо е една порция (около 200 г) на седмица. Пролетта е чудесно време да включите в менюто си повече риба и пилешко месо.

Бялото месо на пилето съдържа по-малко калории, но в същото време има и по-ниско съдържание на желязо, цинк и витамин B6 и B12. Разнообразявайте менюто си като избирате различни части от пилето и ги приготвяте с въображение.

Ако ви се хапва телешко – най-добрият вариант е да си го приготвите сами. Избирайте месо, което е с видимо най-малко количество мазнини – плешка, шол, вратна пържола, месо от бут без мазнини. Най-здравословният начин да приготвите телешкото месо е да го изпечете, сварите или да го задушите.

Опитайте да намалите консумацията на животински дреболии до максимум веднъж седмично.

Стъпка 3: Откажете белия хляб

Белият хляб, дори обогатеният такъв, е направен само с един от трите хранителни елемента на пшеничното зърно – ендосперм. Това означава, че голяма част от хранителната стойност на зърното липсва – фибри, витамин B6, цинк, хром, фолиева киселина и магнезий.

Избирайте хляб, който е произведен от 100 % пълонозърнести култури. Ако не можете да произнесете някоя от съставките, изписани върху опаковката – не вземайте този хляб. Сложните за прочитане съставки в повечето случаи означават, че за производството на хляба са използвани вредни за здравето „подобрители“.

 

Пролет е. Почистете дома и хладилника си и импровизирайте със сезонните храни. Дайте на организма си витамините и минералите, от които се нуждае!

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *