gif_

Почина футболната легенда Владимир Крамаренко

 

1 ЗТ Знам от вчера, че Бате Владо е починал на 26 януари.Обадиха ми се хора от София и страната за скръбната кончина, че погребението ще се състои на 27 януари.Някои няма да могат да се съберат на поклонението заради тежките зимни условия.

 

       Защо казваха за Владимир Василевич Крамаренко, че е футболна легенда?

       2-0Казвахме на Бате Владо, че той е един от най-заслужилите ветерани на „Академик” София е част от силния отбор на „студентите“, който играе финал за Купата на България през 1951 и губи от ЦДНА-София с 1:0.

Роден е на 31 май 1930  в София. Футболист и капитан на СФД „Академик“, а в последствие и негов треньор в продължение на 16 г.

Завършил ВИФ „Георги Димитров“ през 1954 г. (спортни игри – футбол). Преподавател в софийския университет „Климент Охридски” от 1957 до 1996 г. Старши преподавател от 1959 г.

      Отличия: почетна значка Българската федерация по футбол – златна (1973 г.), медал на ЦС на БСФС – „За особени заслуги“ 1 степен (1980 г.).

     В историята на „Академикследва да отбележим, че Владимир Крамаренко е с най-продължителен стаж за каузата на „Академик“ през 60-те години като състезател и капитан -16 – години, треньор и преподавател в СУ „Свети Климент Охридски“ .

Футболната общественост  посвети на 80-годишнината на Бате Владо бенефисния мач на стадион „Академик”.Мачът се игра между ветераните и настоящия отбор на Университета, който бе воден от асистент Георги Игнатов – наш изтъкнат футболен съдия.

На футболната легенда Владимир Крамаренко връчиха Златната топка по случай 80-годишнината на дългогодишния капитан и треньор на „Академик”-София и Департамента на СУ „Свети Климент Охридски”.Освен на Златната топка, на ветерана бе връчен от Кристиян Янев и екипа на европейския клубен шампион „Интер”-Милано.

Демонстративната среща бе ръководена от бившия ни арбитър Тихомир Костовски. Мачът завърши наравно 6:6, като в отбора на ветераните личаха имената на капитана-адвока Петър Величков, адвокат Христо Ботев – член на СТК към БФС, Илия Илиев-бивш член на УС на ЦСКА, Стефан Доровски, бивш президент на ФК „Сторгозия” -Плевен, Димитър Гогов-експерт на „Булгаргаз” и Иван Жеков -окръжен прокурор на Хасково.

 

* Черно-бялата снимка на отбора на СУ „Свети Климент Охридски” /1975-1979 г./ преди финалния мач с ВИФ на стадион „Юрий Гагарин”-Варна от водещия треньор Владимир Крамаренко, казвахме ми му винага Бате Владо.

 Светла памет на Бате Владо!

От името на отбора: Максим МОМЧИЛОВ

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *