alondra-olivas-15540-700x467

ОПАСНИТЕ ДИЕТИ

Опасните диети често са едни от най-масовите диети и за да не попаднете в капана им е важно да сте информирани. Битката с килограмите може да е рискована и дори да доведе до здравословни проблеми. В продължение на темата от предаването „Преди обед“, където Ипократис Пападимитракос гостува, ви представяме някои от най-често срещаните и най-опасни методи за сваляне на килограми:

Гладуване

Драстичното намаляване на дневния прием на калории логично води до отслабване, но може да доведе със себе си и загуба на мускулна маса и да причини сериозни рискове за здравето. Най – безобидната проява на страничните ефекти от вредните диети, е бързо завръщане на изгубените килограми.

Бързото и драстично намаляване на калориите (гладуването) провокира тялото да влезе в защитен режим на работа. Поради липсата на достатъчно енергия, която трябва да се набави чрез храна, организмът забавя жизнените си процеси, включително и метаболизма.  Това е причина за по-голямо натрупване на мазнини в организма, което от своя страна увеличава риска от така наречения метаболитен синдром и диабет тип 2.

Лечебното гладуване би трябвало да се  практикува само и единствено с цел лечение на дадено заболяване, под стриктен лекарски контрол. Затова и се нарича “лечебно”. Самолечението в този смисъл крие много рискове.

Опасни хапчета за отслабване

Звучи прекалено добре, за да е истина, и в повечето случаи не е. Хапчетата за отслабване, които можете за закупите свободно без рецепта, най-вероятно няма да се окажат толкова ефективни, колкото рекламите им се опитват да ви убедят.

Най-вероятно е тези хапчета да не са и напълно безопасни за вашето здраве и да не могат да ви доведат до така обещаваните магически резултати. Повечето подобни хапчета и хранителни добавки съдържат кофеин и диуретици, които водят до дехидратация и електролитен дисбаланс.

Детоксикация

Детоксикацията е процедура, която звездите правят преди концерти или изяви на червения килим; много диети имат своя собствена формула за детоксикация; спа процедури и книги са посветени на различни методи за прочистване. Въпреки голямата популярност на пречистващите диети, този вид детоксикация не е нито необходима на организма, нито научно обоснована или доказана.

Организмът на всеки един от нас сам се пречиства от токсините, чрез органите и имунната система. Нямате нужда от детоксикиращи диети и хапчета, които да подпомагат този процес.
Някои детоксикиращи диети звучат като научно обоснован подход за пречистване на тялото от вредните субстанции. Рисковете от пречистващите диети са много повече от преимуществата, което ги прави неефективни и потенциално опасни. Възможните странични ефекти от една пречистваща диета могат да включват липса на енергия, ниски нива на кръвната захар, мускулни болки, умора, световъртеж и гадене. Продължителните пости (често използвани като пречистване на тялото) също могат да доведат до здравословни проблеми.
Пречистването за премахване на токсините в тялото не е необходимо. В най-добрия случай то може да доведе до намаляване на теглото, но чрез загуба на вода от организма. Вместо да се подлагате на детоксикиращи диети, подбирайте по-внимателно с какво се храните, пийте повече вода и хапвайте повече храни с високо съдържание на фибри (като ябълки, грах, боб, авокадо, кафяв ориз).

Здравословни методи за отслабване

Индивидуалният подход е основата на здравословното отслабване. Всеки човек се нуждае от различни количества храна, в различните часове на деня. Всеки е от нас има различна структура на тялото, предпочитания към храни и идеали, към които се стреми. Затова и няма универсална диета за отслабване, която да работи еднакво добре за всички хора.

Не се поддавайте не драстични методи за отслабване, които често крият риск за вашето здраве. Вслушвайте се винаги в собствения си вътрешен глас и се опитвайте да намерете личния баланс. Здравословният хранителен режим трябва да включва разнообрази храни – плодове, зеленчуци, пълнозърнести култури, нискомаслени млечни продукти, белтъчини и много течности и да е съобразен с вашето здравословно състояние, начин на живот и цели.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Print Friendly

Автор: ТОП ФОРМА


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *