Demonstration(1)

НДК СЕ ПРЕВРЪЩА В АРЕНА НА БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА ТАЗИ СЪБОТА

 

 

Събитието е част от 33-тите Дни на японската култура в България

 

 

Едно от най-дългоочакваните събития в програмата на „33-тите Дни на японската култура в България“ ще превърне района около НДК в своеобразна арена на бойните изкуства тази събота. „Ден на японските бойни изкуства и традиции“ се провежда за осми пореден път в рамките на инициативата и е организирано от Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“ и Посолството на Япония в България с подкрепата на Столична община.

Japanese martial arts(1)

 

Като част от програмата на събитието представителите на различни клубове по бойни изкуства ще демонстрират своите умения и ще проведат демонстрации на открито. Организациите, членове на Клуб „Нихон Томоно Кай“, ще представят различни японски традиционни и съвременни изкуства като икебана, калиграфия, кири-е, темари, суми-е, хайку, пиксел арт и др. Специален акцент отново ще е гостуващият мобилен храм Микоши.

 

ПРОГРАМА

 

Графикът е разделен по часове, като през целия осми октомври ще има вълнуващи активности за публиката на място. Между 10 и 11 ч. ще се проведе шинтоистки ритуал, тръгващ от билетния център на НДК, който представлява шествие с мобилен храм микоши. Подобни шествия са неделима част от традиционните японски  празници и фестивали. Цялата обиколка с микоши ще бъде по дължина на фонтаните, успоредно на бул. Витоша.

 

Едва след това – в 11 ч. – предстои официалното откриване с приветствия от страна на организаторите и с програма, подготвена от ученици от столичните 18 СУ и 138 СУЗИЕ, които изучават японски език.. Между 11:45 и 12:00 ч. присъстващите ще могат да се насладят на традиционна чаена церемония „Чадо Урасенке“.

 

От 12 до 14 ч. ще се състои Спектакъл-демонстрация „Духът на Японските бойни изкуства в България“. В него ще има представяне на основните школи в японските бойни изкуства: Айкидо, Катори Шинто Рю, Джудо, Шотокан Карате До, Такемусу Айкидо, Кендо, Иайдо, Джу Джуцу и Киокушин Карате.

Този сегмент е последван от учебна тренировка на деца от айкидо клуб в 14 ч.

 

През целия ден в специално обособената арт зона ще текат демонстрации и работилници на различни японски традиционни изкуства. Между 10 и 17 ч присъстващите ще могат да се отдадат на кири-е, оригами, хайга, хайку, калиграфия, икебана, темари и pixel art.

 

Присъствието на Деня на японските бойни изкуства и традиции е напълно безплатно.

 

Поради епидемиологичната обстановка миналата година по това време събитието беше отменено, което направи очакването му тази година още по-голямо и трескаво.

 

До края на месеца в три града от страната – София, Пловдив и Варна –  предстоят още събития от програмата на „33-тите Дни на японската култура в България“.

 

Актуалната програма и информация за оставащите около два месеца може да бъде следена на сайта на Японското посолство в България и Фейсбук страницата на „Дни на японската култура“, като потенциални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *