steak-387728_960_720-700x464

Митове за влиянието на месото върху здравето

Месото е една от храните, за които мненията варират от „Това е храната!“ до „То ме убива“. Информацията за него също е изключително противоречива и в последните години се забелязва тенденция за „очерняне“ на месото.

Някои хора съзнателно го изключват менюто си, други предпочитат тестените храни, защото са по-достъпни, а трети сляпо следват тенденциите и избягват месото, мислейки си, че така се грижат за здравето си.

В тази статия ще опитаме да развенчаем някои от основните митове свързани с месото, основавайки се върху науката, за да можете да правите информиран избор дали и колко да консумирате:

Месото гние в дебелото черво

Много хора смятат, че месото е храна, която не можем да храносмиламе напълно и то „изгнива“ в дебелото черво. Това е напълно грешно. Това, което се случва, когато ядем месо е, че то се разгражда от стомашните киселини и храносмилателните ензими. В тънките ни черва белтъчините се трансформират в аминокиселини, а мазнините в мастни киселини. След това те се абсорбират през стената на червата и преминават в кръвоносната система. Не остава нищо, което да „изгнива“ в дебелото черво.

Това, което наистина „гние“ в червата ни, са несмилаемите елеметни (фибрите) от зеленчуците, плодовете и зърнените храни.  Храносмилателната система не разполага с ензимите, които са необходими за разграждане на фибрите и поради тази причина те стигат чак до дебелото черво. Там те ферментират (гният) чрез полезните бактерии в червата и се превръщат в хранителни и полезни късоверижни мастни киселини. Тези киселини подхранват чревната ни флора и са изключително полезни за здравето ни.

С една дума, месото не „гние“ в червата ни. Растенията го правят и това е добре за нас.

Месото е богато на вредни наситени мазнини и холестерол

Един от основните аргументи срещу месото е, че то е богато както на наситени мазнини, така и на холестерол. Но това не е причина за притеснения, защото според последните научни открития и двете са безопасни за нас. Въпреки че се смята за нещо, от което трябва да се страхуваме, холестеролът е жизнено необходима молекула в тялото. Той се намира в мембраната на всяка клетка и се използва за производството на хормони.

Черният дроб произвежда големи количества холестерол, за да може винаги да имаме достатъчно. Kогато приемаме голямо количество холестерол с храната си, черният дроб започва да произвежда по-малко, за да се запази баланса в тялото. При здрави хора, съществува авторегулиращ механизъм за нивата на холестерола в организма. Важно е да отбележим, че растителните източници на холестерол (като маргарин) не се включват в механизма за авторегулиране, т.е. организмът не ги отчита ефективно и не им създава добър баланс.

При 70% от хората холестеролът, приеман с животинските храни, има незначителен ефект върху холестерола в кръвоносната ни система. При останалите 30% се наблюдава слабо покачване на LDL холестерола, но и HDL холестерола, който ни предпазва, също нараства. Същото важи и за наситените мазнини – те също покачват HDL (добрият) холестерол. Мащабни проучвания доказват, че наситените мазнини и холестерола не се асоциират с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Вярно е, че месото е богато на наситени мазнини и холестерол, но това не е причина за притеснение, защото те нямат непосредствен ефект върху холестерола в кръвта и не повишават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Месото води до напълняване

Месото (с изключение на пилешките гърди) често се смята за враг на всяка диета и за основна причина за напълняване. На пръв поглед това изглежда логично, защото месото е висококалорична храна, богата на мазнини. Но, месото е и един от най-добрите източници на белтъчини, а белтъчините имат изключително благоприятен ефект върху отслабването.

Повишавайки приема си на белтъчини, човек започва да се храни с по-малки количества храна и по-лесно контролира преяждането.  Според различни проучвания, увеличавайки количеството белтъчини в режима си, хората автоматично намаляват калорийния си прием с около няколко стотин калории дневно, включвайки отслабването на автопилот. Колкото повече качествено месо включите в режима си, толкова по-лесно ще стане отслабването.

Не изключвайте месото от режима си и не се ограничавайте само до пилешки гърди, ако желаете да отслабнете. Спокойно можете да консумирате и телешко месо, дори свинско, ако е от филето (вратните пържоли може да оставите за свободния ден),  заешко, рибата, морските дарове. Приготвено по подходящ начин, качественото месо е важна част от всеки здравословен режим.

В режимите на топ форма се включва всяко месо, което обичате в подходящите за вашето здравословно състояние и цел количества.

Ако все още не сте поръчали своя индивидуален хранителен режим, можете да го направите от тук.

Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *