maznini-okolo-korema-700x467

Мазнини около корема – как да се сбогуваме по здравословен начин

Ако си мислите, че мазнините около корема са безобидно безпокойство, което касае само външния ни вид, то е време да промените мнението си. Истината е, че те са важен рисков фактор за развитието на сериозни здравословни проблеми като диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Важно е да знаем, че не всички мазнини са еднакви. Обикновено най-видими са подкожните мазнини около коремната област. Всеки от нас има до някаква степен такива мазнини, но в големи количества тази подкожна мастна тъкан може да означава, че имаме проблем с теглото.

Медикаменти, хирургични интервенции или билки няма да премахнат безопасно нежеланите  мазнини около корема. Възможно е обаче да се сбогуваме с тях по здравословен начин, съчетавайки диета с физически упражнения. Вижте няколко важни факти за коремните мазнини, както и няколко съвета за правилно хранене в борбата с тях.

Бързи факти за мазнини около корема

  • Подкожната мастна тъкан се увеличава с напредване на възрастта, особено при жените
  • Ако имате висок индекс на телесна маса, обикновено това е свързано и с по-голямо количество коремни мазнини
  • Висцералните коремни мазнини се повлияват от хранителния ни режим
  • Физическите упражнения са ключов фактор в борбата с коремните мазнини

Какво представляват висцералните мазнини?

Висцералната мазнина е вредният тип коремна мазнина и често е наричана  „активна“ мазнина, защото участва в производството на някои хормони.

Тя е по- малко видима от подкожната мастна тъкан, тъй като се натрупва в коремната стена. Висцеларната мазнина обгражда вътрешните органи и спомага за освобождаването на хормони, които могат да доведат до диабет, хронично възпаление и други сериозни здравословни проблеми.

Висцералните натрупвания не са видими за окото, но нарастващата талия е индикация за наличие на такива. Количеството на т.нар. „лоша коремна мазнина“ расте паралелно с видимите коремни мазнини.

Някои хора отбелязват, че висцералните мазнини им създават чувството за твърд стомах, докато подкожната мастна тъкан е мека и отпусната.

Защо коремните мазнини са опасни за здравето?

Високият индекс на телесна маса може да означава по- голям риск от развитие на сърдечно- съдови заболявания и метаболитен синдром, в това число и диабет. Подкожната мастна тъкан не е опасна за хората с активен начин на живот и тегло в здравословни граници, дори коремчето им да изпъква малко и да се забелязва.

Според направени проучвания, оперативното премахване на подкожни мазнини в областта около корема не би подобрило състоянието ни. Такава интервенция по-скоро би увеличила риска от натрупването на висцерални мазнини, особено, ако тя не е съпроводена от здравословни промени в начина на живот.

Рискови фактори

Всеки от нас може да развие мазнини около коремната област, но някои групи хора са по- предразположени към натрупването на висцерални мазнини. Рисковите групи включват:

  • Мъже от бялата раса
  • Хора с наднормено тегло и признаци на затлъстяване
  • Хора, които често приемат напитки, съдържащи захар

Диетични съвети

Приемането на по-малко калории, отколкото тялото изгаря, т.е. създавайки калориен дефицит, може да помогне за изгарянето, както на висцералната мазнина, така и на излишната подкожна тъкан. Някои други стратегии за намаляване на висцералната мазнина включват:

Сбогуване с напитките, съдържащи захар

Някои изследвания свързват сладките напитки, като газирани безалкохолни, студен  чай или кафе, с развитието на висцерална мазнина. Опитайте да намалите количеството захар в кафето и  да ограничите до минимум приема на напитки, съдържащи захар.

Намален прием на прости въглехидрати

Простите въглехидрати като бял хляб, рафинирани зърнени храни и сладки изделия имат ниска хранителна стойност, но са с високо съдържание на калории. Те се свързват с развитието на коремна мазнина. Пробвайте да замените обикновените въглехидрати със сложни въглехидрати, като например, пълнозърнеста паста или плодове и зеленчуци.

Прием на повече плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са здравословна алтернатива на простите въглехидрати. Те, също така, добавят фибри към храната, което може да спомогне за регулирането на кръвната захар. Коремната мастна тъкан е рисков фактор за развитие на инсулинова резистентност и диабет.

Прием на чист протеин

Чистият протеин в ядките, бобовите растения и постното месо може да помогне да се чувствате сити, намалявайки едновременно с това, желанието за захарни изделия.

Контролиран прием на мазнини

Диета с високо съдържание на мазнини може да доведе до повече коремни мазнини. Въпреки това, не се опитвайте да отстраните всички мазнини в ежедневното меню. Вместо това, изберете здравословни мазнини от постно месо или авокадо, например.

По- малко нездравословните мазнини

Транс мазнините и наситените мазнини не са добри за сърцето. Те могат да причинят покачване на теглото и са тясно свързани с развитието на висцерални мазнини. Опитайте да ограничите  приема на транс мазнини и поддържайте прием на наситени мазнини до по-малко от 7% от диетата. Не повече от 20-30% от общия калориен прием трябва да идва от мазнини.

Най-добрата превенция и най-ефективния начин за справяне с мазнините около корема, си остава балансираното здравословно хранене, което трябва да бъде придружено от регулярна физическа активност. Коремните мазнини са по-сериозен проблем, отколкото си мислим, но може да бъде преодолян с осъзнато хранене и редовни упражнения. Ако се затуднявате сами да направите необходимите промени в храненето си, можете да се доверите на специалист, който да изготви за вас индивидуален хранителен режим и да ви помогне да превърнете правилното хранене в начин на живот.

 

Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *