index

Лудогорец се завърна с гръм и трясък на голямата европейска сцена

Феноменален Лудогорец, извънземен Вандерсон, 50 000 навиячи са в шок

Феноменален Лудогорец, извънземен Вандерсон, 50 000 навиячи са в шок! (видео+галерия)

Убиецът на балкански грандове отново е тук! Лудогорец се завърна с гръм и трясък на голямата европейска сцена не къде да е, а в дома на европейския клубен шампион за 1991 година Цървена звезда, след като го победи с 4:2 след продължания пред 50 000 навиячи и по този начин освен 3 млн. евро, си гарантира и участие в плейофния кръг на Шампионска лига.

В герой за орлите се превърна бразилецът Вандерсон, който реализира хеттрик, а гол-шедьовър реализира Джонатан Кафу. За домакините се разписаха Доналд и Ибаняс от дузпа.

Двубоят бе изключително драматичен и с куп вълнуващи моменти, включително и два червени картона – по един за двата отбора.

Преди срещата се знаеше, че българският тим се нуждаеше от победа или голово равенство поне от 3:3, тъй като първата среща в Разград бе приключила при 2:2.

Лудогорец победи Цървена звезда с 4:2+108

Лудогорец започна по-силно срещата и в 7-ата минута Марселиньо стреля опасно, но Кахриман изби в корнер. След неговото изпълнение Моци като по чудо не вкара с глава, но и да го бе сторил, попадението нямаше да бъде зачетено, тъй като реферът отсъди нарушение на игралия много силно през всичките 120 минути Абел Анисе.

В 14-ата минута нов изстрел с глава, този път на Пластун, излезе в аут.

Така се стигна до 17-ата минута, когато Доналд стреля от 25 метра почти в центъра на вратата, но Владислав Стоянов се намеси твърде неубедително и позволи топката да влети в неговата мрежа.

Радостта на домакините обаче не трая дълго, тъй като Кафу изравни в 23-ата минута след феноменален гол. Бразилецът излъга 5 противникови футболисти през центъра на терена и след топовен шут вкара под напречната греда.

Лудогорец победи Цървена звезда с 4:2+108

В 36-ата минута орлите бяха близо до ново попадение, когато Марселиньо намери Вандерсон, но изстрелът по земя на втория профуча покрай дясната греда на сръбската врата.

Пълният обрат дойде в 40-ата минута, когато Марселиньо намери Вандерсон, който стреля по земя и след груба грешка на домакинския страж топката влетя в мрежата на Цървена звезда – 2:1 за Лудогорец.

Само четири минути по-късно обаче разградчани останаха с човек по-малко, тъй като централният бранител Игор Пластун получи втори жълт и респективно червен картон за нарушение, което бе изключително спорно и по-скоро такова нямаше.

Цървена звезда също остана с 10 човека, защото след последния съдийски сигнал на първата част Канга удари Дяков в лицето и бе изгонен с директен червен картон.

На почивката Георги Дерменджиев извърши една смяна. На мястото на Клаудиу Кешеру се появи Паломино, който заигра в центъра на отбраната заедно с Моци. Марселиньо пък бе изпратен на върха на атаката.

Лудогорец победи Цървена звезда с 4:2+108

В 53-ата минута много дейният Кафу надбяга отбраната, но заради лошия терен бе настигнат. Въпреки това той успя да подаде към Марселиньо, бразилецът стреля технично, но покрай лявата греда.

В 62-ата минута домакините изравниха след гол на Ибаняс от дузпа, която бе направена по изключително глупав начин от резервата Паломино, който първо не успя да изчисти топката след спасяване на Стоянов, а след това в опита си да поправи грешката изрита противников футболист. Въпреки допуснатата грешка, след нея бранителят се представи на ниво и до края на двубоя не даде остави никакъв шанс на съперниците си.

В последните 20 минути на редовното време Лудогорец имаше осезаемо превъзходство и в две ситуации можеше да стигне до трети гол. Първо Вандерсон получи отличен пас от резервата Мисиджан, но на четири-пет метра пред голлинията не успя да овладее топката. В заключителните секунди на редовното време пък Мисиджан бе изведен очи в очи с Кахриман, но стреля в тялото на вратаря. При тази ситуация страничният рефер отсъди засада, а такава очевадно нямаше и ако холандецът бе реализирал, орлите щяха да са сериозно ощетени.

Така редовното време завърши 2:2 и на двата тима се наложи да играят продължения. В тях разградчани тотално надиграха своя опонент, а през първите 15 минути буквално го попиляха.

Три минути след началото на първото продължение Лудогорец вкара трети гол. Марселиньо изведе отлично Вандерсон, който копна топката перфектно над крака на вратаря – 3:2 за българския шампион.

Лудогорец победи Цървена звезда с 4:2+108

Вандерсон продължи лекцията и в 97-ата минута, когато Мисиджан изскочи сам срещу вратаря и стреля, Кахриман изби, но при добавката бразилецът вкара третия си гол в мача и четвърти за Лудогорец, което бе краят на Звезда.

До края срещата се доиграваше и българският шампион напълно заслужено продължава в плейофния кръг на ШЛ. С този успех обаче Лудогорец си гарантира още минимум 8 европейски мача, тъй като дори да загуби в следващия кръг на шампионската лига, ще попадне директно в групите на Лига Европа.

Освен това орлите станаха първият български отбор, който не само побеждава Цървена звезда на „Мала маракана“, но и го отстранява. В исторически план това не са успели да сторят ЦСКА, Ботев (Пловдив) и Локомотив (Пловдив).

ЦЪРВЕНА ЗВЕЗДА – ЛУДОГОРЕЦ 2:4 (в първия мач 2:2)

1:0 Доналд 17
1:1
Джонатан Кафу 23
1:2
Вандерсон 40
2:2
Ибаняс 62 д.
2:3
Вандерсон 93
2:4
Вандерсон 97

ЦЪРВЕНА ЗВЕЗДА: 1. Кахриман, 4. Льо Талек, 8. Канга, 10. Катай, 11. Моуче (57-Руис), 19. М. Цветкович, 20. Доналд, 55. С. Сърнич (53-Виера), 77. Рендулич, 88. Ибаняс, 97. Фибел

ЛУДОГОРЕЦ: Стоянов, Минев, Моци, Пластун, Натанел, Дяков, Анисе, Марселиньо (101-Лукас Саша), Вандерсон, Кафу (70-Мисиджан), Кешеру (46-Паломино)

Червени картони: Игор Пластун (Лудогорец)- 43, Гелор Канга (Цървена звезда)- на полувремето
Жълти картони: Мичъл Доналд, Дамиен льо Талек, Луис Ибанес (Цървена звезда), Абел Анисе, Игор Пластун, Паломино, Върджил Мисиджан (Лудогорец)

Стадион: „Райко Митич“, Белград
Начало: 21:30 часа
Съдия: Лука Банти (Италия)

ГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА ТУК

снимки: Марин Маринов, Sportal.bg

Print Friendly

Автор: Sportal.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *