neha-deshmukh-10734-unsplash-700x554

Как динята влияе на здравето и линията ни

Динята е сладък, освежаващ и изненадващо здравословен плод, но задавали ли сте си въпросът как тя влияе на здравето и линията ни? Динята е богата на витамини и минерали и “бедна” на калории. В 100 г диня има само 30 калории.

Консумирането на диня носи много ползи за здравето ни, като основните от тях са следните:

Динята хидратира организма

Пиенето на вода е съществено за необходимото хидратиране на организма, но консумирането на храни с високо съдържание на вода също може да помогне. Динята е сред плодовете с най-високо съдържание на вода – 92%.

Високото съдържание на вода е една от причините да се чувстваме сити, след като сме хапнали диня. Не се колебайте да изберете диня, когато имате “плод по избор” в своя индивидуален хранителен режим. Комбинацията от вода и фибри в този сладък плод, ви гарантира, че ще се заситите, без да си набавяте излишни калории.

Накратко: Динята съдържа голямо количество вода. Това я прави чудесно средство за хидратация на организма и ви кара да се чувствате сити.

Динята съдържa полезни хранителни елементи

Динята е сред плодовете с най-ниска калорийна стойност – само 30 калории за 100 г. Тя съдържа по-малко калории дори от плодове с ниско съдържание на захар, като боровинките, малините и къпините.

В една купичка диня (154 г) се съдържат нищожен брой калории, но голямо количество полезни хранителни елементи, включително следните витамини и минерали:

  • Витамин C:21% от препоръчителния дневен прием
  • Витамин A:18% от препоръчителния дневен прием
  • Калий:5% от препоръчителния дневен прием
  • Магнезий:4% от препоръчителния дневен прием
  • Витамин B1, B5 и B6:3% от препоръчителния дневен прием

Динята е богата и на каротеноиди, включително на бета-каротен и ликопен. В допълнение към това, тя съдържа и цитрулин – важна за организма амино киселина.

Накратко: Динята е нискокалоричен плод, богат на важни хранителни елементи, особено на каротеноиди, витамин C и цитрулин.

Динята поддържа сърцето здраво

Сърдечносъдовите заболявания са причина за най-много смъртни случаи в световен мащаб. Малки промени в начина на живот, включително в начина ни на хранене, могат да намалят риска от проблеми със сърцето.

Няколко хранителни елемента в динята притежават специфични ползи за здравето на сърцето. Според различни проучвания ликопенът може да намали нивата на лошия холестерол и да регулира кръвното налягане. Ликопенът е и най-мощният антиоксидант, открит в хранителни източници.*

Динята съдържа и цитрулин, амино киселина, която има способността да разширява кръвоносните съдове, което намалява нивото на кръвното налягане.

Останалите витамини и минерали в динята, като витамин A, B6, C, магнезий и калий също са добри за здравето на сърцето.

Накратко: Динята съдържа няколко полезни за сърцето компонента като ликопен, цитрулин и други витамини и минерали.

Динята подобрява храносмилането

Динята съдържа много вода и малки, но достатъчни количества фибри – две съставки, които са важни за доброто храносмилане.

Фибрите пречистват червата, а водата осигурява нормалното функциониране на храносмилателната система.

Накратко:  Богатите на вода и фибри плодове и зеленчуци, включително динята, са много полезни за ефективното функциониране на червата и важни за доброто състояние на храносмилателната система.

 

Не се колебайте да включите диня в менюто си. Тя е едновременно вкусна, освежаваща, изненадващо здравословна и помощник в отслабването и поддържането на перфектните килограми. Ако все още нямате индивидуален хранителен режим от Топ Форма, можете да го поръчате от тук.

Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *