жълт кантарион

Жълт кантарион – незаменимата билка

 

Жълтият кантарион е билка, която е добре позната,  но не са познати напълно всички нейни полезни действия. В тази статия ще разгледаме част от тях и ще отговорим на въпроса защо жълтият кантарион е безценна и незаменима билка?

Старите билкари твърдят, че най-добре е да използвате жълтият кантарион, когато сте го набрали сами. Обикновено се бере около 24 юни, като се избягват увяхващите цветове.

Ако прилагате правилно билката, то можете да се възползвате от всички нейни действия. Тя има болкоуспокояващо, противовъзпалително, кръвоспиращо и леко разхлабително действие.

Основното вещество, което се съдържа в жълтият кантарион е хиперицин. Хиперицинът се бори успешно с депресия и други подобни неразположения.  Редовната консумация на билката води до облекчаване на чувството за стрес и напрегнатост. Още с първия прием можете да видите видима промяна в поведението си и настроението си. Ще забележите, че ставате по-спокойни, не толкова напрегнати и с лекота вършите ежедневните си задължения.

Билката има и отлично въздействие върху сърцето. Тя може да реши и предпази този мускулен орган от различни проблеми и е добре да се консумира редовно от хора, които са в рискова възраст.

Можете отлично да прилагате и когато сте настинали или пък болни от грип. Мощната билка ще спомогне на организма да се пребори по-бързо и вие ще почувствате явно облекчение.

Можете да използвате жълтият кантарион и като противовъзпалително средство срещу различни наранявания. Често децата падат и се нараняват по време на игра и не дават раните да се обработят, защото усещат щипане или друго неприятно чувство.  С жълтият кантарион можете да направите промивка на раната и по този начин да предотвратите каквото и да е инфекция, без да причинявате неприятни усещания.

 

Можете да си приготвите чай от жълт кантарион много лесно. Оставете тенджерка с вода на котлона и изчакайте да кипне. Когато кипне поставете няколко стръка и цветове във врящата вода и запарете за няколко минути. Махнете от котлона и изчакайте билката да изстине. Изцедете през цедка преди консумация или приложение върху кожата.

 

Както виждате природата е създала всичко необходимо за един добър и здравословен начин на живот. Жълтият кантарион определено е полезна и достъпна билка, която лесно се приготвя и е цяло престъпления да не я използвате, когато имате нужда от бърза и адекватна намеса за здравето си в ежедневието!

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *