a3cb5fd9-10fc-4c18-a47b-925857720a01

Антидепресанти и напълняване

 

Съществува директна връзка между антидепресанти и напълняване. До 25% от хората, които приемат антидепресанти съобщават за значително покачване на килограми. Ако се чудите дали можете да направите нещо, за да избегнете нежелания страничен ефект на антидепресантите – продължете да четете.

Антидепресанти и напълняване – какво се случва и защо

За съжаление съвсем не е необичайно при някои хора теглото да скочи с  5 килограма само в рамките на няколко седмици от началото на терапия с антидепресанти. Лесно можете да си представите, че чувството на неудовлетвореност от тези, дошли изневиделица, килограми може напълно да отмени евентуалната полза, която се очаква от антидепресантите.

На този етап няма еднозначен научен отговор на въпроса защо антидепресантите водят до напълняване. Съществуват предположения. Те съвпадат и с наблюденията на голяма част от нашите клиенти, които приемат антидепресанти и паралелно с това спазват режим от Топ Форма.

Някои от клиентите ни споделят, че  антидепресантите не влияят на апетита им и те лесно се придържат към изготвения за тях хранителен режим.  Въпреки това, тези хора качват килограми. Това показва, че антидепресантите оказват влияние върху метаболизма. От другата страна са клиентите, които се оплакват, че антидепресантите не само водят до повишен апетит, но и провокират желание за въглехидратни храни. Желание, което трудно могат да преодолеят. Това загатва, че антидепресантите оказват влияние върху апетита.

Друга възможна причина за връзката между антидепресанти и напълняване е, че тези медикаменти ни помагат да преодкрием удоволствието от живота, а храната е част от него.

 

Промяната на медикаментите може да помогне

Проблемът с нежеланото натрупване на килограми може да бъде частично решен чрез преминаване към друго лекарство от същия клас. Въпреки че някои антидепресанти статистически са по-склонни да водят до увеличаване на теглото, страничните ефекти се различават значително от човек до човек.

Същото важи и за способността на антидепресантите да повишават настроението. Все още не са известни причините поради които едно лекарство може да помогне много, а друго, от подобен вид, въобще да не окаже влияние на състоянието. Ето защо не е необичайно за пациентите и техните лекари да опитват редица различни опции докато се намери медикаментът,  който действа най-добре и  има най-малко нежелани ефекти за конкретния човек.

Нека не забравяме, че печелившото решение в борбата с депресията много често включва някакъв вид терапия при психолог, както и здравословна диета, упражнения и добър  сън. Това са няколко неща от съществено значение за хигиената на мислите и  общото благополучие.

 

Как да се храним срещу напълняването, причинено от антидепресанти

Както съветваме всички наши клиенти, които приемат антидепресанти – най-важно е да се придържат към подходящия за тях хранителен режим. Отслабването може да е по-бавно, но не е невъзможно.

Някои неща може да са извън нашия контрол, но нека се съсредоточим върху това, което можем да направим, за да поддържаме обмяната на веществата  и  да потискаме максимално апетита. По-долу са изброени кои са нещата, които можем да направим, за да можем максимално да избегнем нежелания страничен ефект от антидепресантите:

Увеличете протеиновия прием

По- високият прием на протеин помага на няколко фронта, като от една страна увеличава метаболизма , но поддържа  чувството за ситост. Опитайте се да включите протеин при  почти всяко хранене .

Повече фибри

Увеличаването на фибрите също може да помогне за предпазване от чувството на глад. Прибавете към менюто повече боб, леща, грах, соя, пълнозърнести храни и яжте ябълките с обелките.

Оценете зеленчуците

Зеленчуците съдържат фибри, но едно от най-слабо оценените им качества е, че те имат високо съдържание на вода. Това означава, че заемат много място във вашата чиния, но също така и в стомаха ви. Увеличаването на приема на зеленчуци е един от най-ефективните и приятни начини за намаляване на калориите.

Накратко, приемът на храни, които са с високо съдържание на вода, фибри и протеини, може да ви помогне да ядете по-малко, без да се чувствате гладни.

Намалете рафинираните въглехидрати

С всички тези допълнителни зеленчуци, бобови растения и протеинови храни, които добавяте към вашата диета, ще трябва да отстраните храни, приготвени с рафинирано брашно или добавени захари: бял хляб, сладкиши и тестени продукти. Те съдържат тонове калории, но не ви държат сити за много дълго.  Колкото по-малко от тях ядете, толкова  по-добре ще се чувствате и изглеждате.

Показвайте се на слънце

Излагането на естествена слънчева светлина може да подобри настроението ви чрез повишаване на нивата на серотонин. Можете да удвоите ползата от слънцето, като  се упражнявате докато сте навън. Движението не е задължително да ви оставя без дъх, за да бъде полезно. Дори кратка, оживена разходка може веднага да повдигне настроението и да ви дари приток на енергия.

Антидепресантите не са единствения начин за справяне с лошите настроения. Важни елементи в борбата с депресията си остават подходяща диета, редовни упражнения и добър сън. Разбира се, ако се налага да приемате антидепресанти, подходящия точно за вас хранителен режим, ще ви помогне да поддържате килограмите си.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *