Chereshi-700x466

Череши и отслабване

Череши и отслабване? Да, комбинацията е напълно възможна. Черешите са  вкусни, сладки, изключително полезни за здравето и чудесна част от всеки здравословен хранителен режим. Те са богат източник на хранителни вещества и  спокойно може да ги добавите към менюто си , защото съдъжат малко калории, но са богати на фибри.

Кои са хранителните ползи на черешите и какво ги прави едни от най- подходящите плодове в борбата с килограмите, ще разберем в следващите редове, посветени на тези малки червени плодчета. Едва ли подозирате, че шепа сладки череши ще донесе на организма ви мощен комплекс от антиоксиданти, фитохимикали, витамини и фибри…

Богати на антиоксиданти

Чували ли сте за антоцианин? Това е пигментът,  който придава специфичния яркочервен цвят на черешата. В действителност, колкото по-кисела е тя, толкова по-голямо е количеството антоцианини. Това са мощни антиоксиданти, които предпазват клетките  на тялото  от свободните радикали. Черешите съдържат и други два изключителни антиоксиданта- хидроксикаминова киселина и перилов алкохол.

 

Фитохимикали

Вкусните череши са богати на фитохимикали. Това са широк спектър от вещества, които се съдържат в плодовете и зеленчуците.Те имат способността да предпазват тялото  от някои ензими, които могат да доведат до възпаление. Това от своя страна, може да помогне за намаляване на болката при артрит, например.

 

Витамин С и калий

Тези сладки плодчета са много добър източник на витамин С и калий. Калият може да намали риска от хипертония и инсулт. Интересно е да споменем, че в порция  череши се съдържа по-голямо количество калий отколкото в порция ягоди или ябълки.

 

Фибрите и техните предимства в отслабването

Черешите са богат естествен източник на диетични фибри. Когато сме на диета, високото съдържание на фибри ще ни създаде  усещане за ситост и  ще намали скока на инсулин и кръвната захар.

Влакната в черешите подпомагат загубата на тегло, защото калориите на фибрите не са усвояват и абсорбират напълно в човешкото тяло. Фибрите също помагат да чувстваме стомаха пълен, а така би следвало да ядем по-малко други храни, които са с високо съдържание на калории.

 

Череши- добър избор в борбата с килограмите

Както вече споменахме, черешите са изключително богати на хранителни вещества и могат да  бъдат ваш добър спътник, ако искате да свалите излишните килограми. Разбира се не е достатъчно само да добавите череши към менюто си, а да ги направите част от подходящия за вас индивидуален хранителен режим. Може би някои от вас са обръщали внимание на факта, че след хапване на череши, се чувствате продължително време сити. Усещането за глад го няма, тъй като те са богати на фибри.  Нека отбележим, че добавянето на череши към вашия режим на хранене не е гаранция, че ще отслабнете, особено ако консумирате твърде много калории през целия ден.

 

Затвърдихме, че  черешите са вкуснa и питателна храна, която може да бъде част от здравословна диета за отслабване.  Ниското  им съдържание на калории и високото съдържание на диетични фибри ги прави много подходящ плод за вашата диета. Не забравяйте, че дори да ядете най-нискокалоричния плод, важно е да се спазват определни количества, за да се постигнат оптимални резултати в отслабването.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *