picnic1-389x260

Храна за лятото

 

Всеки сезон влияе на тялото ни по различен начин и ние сме длъжни да се съобразяваме с нуждите на организма си, ако искаме да се чувстваме и да изглеждаме добре. Какви са основните правила, които трябва да спазваме през лятото? Същите като правилата за здравословно хранене и през останалата част от годината – редовно, качествено и умерено, плюс голямо количество течности.
За да се храните вкусно, здравословно и удовлетворяващо през лятото – съобразявайте се със следните лесни правила:

1. Яжте сезонни плодове

Лятото е синоним на изобилие от плодове – череши, домати, праскови, най-добрият утолител на жажда – динята и много други. Сладките и сочни летни плодове са чудесен източник на антиоксиданти, особено  на витамин C, ликопен и бета каротин.  Богатото им съдържание на полезни за организма хранителни елементи, ги превръща в подходящ избор за сутрешна или следобедна закуска, както и в перфектно допълнение към салати, шейкове и млечни продукти.

2. Заложете на лека храна

Препоръчително е летният ни хранителен режим да включва по-леки храни. Добрата новина е, че през горещите дни апетитът ни за тежки ястия изчезва и организмът ни сам ни подсказва от какво се нуждае. Заменете мазните и  тежки зимни супи и яхнии с вкусно и полезно гаспачо. Приготвяйте си супи с продукти, характерни за сезона – пъпеш, авокадо, царевица, грах, както и хрупкави зеленчуци като краставиците. Овкусявайте ястията си с ярки и ароматни пресни подправки като босилек и мента – ментата е чудесна добавка към всяко лятно ястие и питие, защото има охлаждащ ефект и благоприятства храносмилането.

3. Не оставайте жадни

Най-важната съставка във вашето лятно меню е водата. Пийте много течности, за да осигурите на организма си хидратацията, от която се нуждае в горещите дни.  През лятото губим много вода чрез потта и ако не си набавяме достатъчни количества от безценната течност – рискуваме загубата на вода в организма да доведе до сгъстяване на кръвта. Това затруднява кръвообръщението и причинява сърцебиене и затруднено дишане и може да засегне всички органи. Хидратацията в този случай не е каприз, а необходимост. Освен с вода можете да утолявате жаждата си с пресни фрешове, топъл чай и домашна лимонада. Избягвайте ледените напитки! Те охлаждат организма само временно и задействат механизма на тялото да поддържа постоянната си температура. Когато изпиете една ледена вода, кръвоносните ви съдове се свиват заради ниската температура. Това води до забавяне на кръвообращението и по-бавно отделяне на топлината от тялото. За да избегнете неприятните последствия – избирайте напитки със стайна температура или студени, но не ледени. При избора на разхлаждащи напитки, бъдете внимателни със съдържанието на захар в тях – соковете, студените чайове и айс кафетата съдържат големи количества захар, мазнини и калории – избягвайте ги.

4. Какво да избягвате

Лесните за храносмилане, леки храни са най-подходящи за лятото, защото не се задържат дълго в стомаха и не предизвикват чувство за тежест. Тежките ястия и бързата храна като пици, бургери и дюнери, с високо съдържание на мазнини ще повишат телесната ви температура  в момент, когато най-малко имате нужда от това. Мазнината действа като изолатор на телесната топлина. Поради тази неприятна термична реакция е препоръчително да избягвате мазните и пържени храни. Това не само ще ви помогне да се чувставате по-добре през горещите дни, но ще повлияе благоприятни и върху фигурата ви.

С две думи – яжте много сезонни плодове и леки храни; пийте вода и избягвайте мазните и пържени ястия. Продължете да се храните редовно, качествено и умерено и се насладете на лято в топ форма!

Ако все още нямате личен хранителен режим, можете да го поръчате тук.

Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *