9f31c1e9-ece9-4dc1-9b7f-b2cbc5d8acd4

Топ 9 лесни за храносмилане храни

Всеизвестно е, че някои храни са по-лесни за храносмилане от други, но има моменти, когато е важно съзнателно да избираме по-лесното.  Такива моменти са тези, в които имаме стомашни неразположения, боледуваме или се възстановяваме от прекарана болест.

Въпреки, че тялото ни се нуждае от различни хранителни вещества като фибри, протеини и мазнини, понякога храни, съдържащи тези компоненти, могат да предизвикат стомашни неразположения. Храните, които обикновено са подходящи за даден човек, може да са точно обратното на това, от което се нуждае по време на неразположение или болест.

Едва ли ще останете изненадани, че храни с високо съдържание на фибри, като зеленчуците и пшеницата, могат да се окажат по-трудносмилаеми от простите въглехидрати. Към групата на трудносмилаемите храни можем да добавим и тези, богати на мазнини, както и някои протеини от животински произход, чието разграждане натоварва  храносмилателната система.

Описаните по-долу храни обикновено се храносмилат по-лесно и са подходящи за моментите, в които изпитваме стомашни неразположения:

Препечена филийка

Препечената филийка може би не е толкова вкусна без масло и чубрица, но пък е приятел на стомаха, защото е лесна за преработване. Нейните супер качества не свършват до тук. Тя може, също така,  да намали стомашните киселини и гаденето, ако ви се повдига.

Но нека не забравяме, че има значение от какво брашно е направена тя. Пълнозърнестият хляб е с високо съдържание на фибри и въпреки че е препоръчителен за всекидневна употреба, често затруднява храносмилането на по-чувствителните стомаси. Така че, опитайте да се придържате към бял препечен хляб, когато изпитвате неразположение, за да избегнете проблеми със стомаха.

Бял ориз

Оризът е зърнена култура, която е добър енергиен източник за нуждите на тялото. Но има ли разлика дали ядем бял или кафяв ориз? Що се отнася до храносмилането, отговорът е „Да, има“. Кафявият ориз е с високо съдържание на фибри, а това понякога може да доведе до хранителни неразположения като разстройство, подуване на корема и газове.

Белият ориз остава по-доброто решение, когато търсим зърнени култури, щадящи храносмилателната система, но същевременно осигуряващи необходимите ни въглехидрати.

  1. Солени крекери

Солените крекери са добър избор при гадене и лошо храносмилане. Те съдържат въглехидрати, които осигуряват енергия на тялото, като същевременно са меки, което ги прави лесни за усвояване от храносмилателната система.

  1. Банани

Бананите са отличен източник на въглехидрати, които лесно се усвояват от повечето хора. В добре узрелият банан те са в още по-голямо изобилие.

Бананите са подходящ избор и поради факта, че осигуряват калий на организма, който лесно може да бъде загубен по време на стомашно разстройство.

  1. Ябълково пюре

Няма здравословна диета без плодове. Но, както казахме по-рано, плодовете съдържат фибри, а това не винаги се харесва на стомаха ни. Ето защо на помощ ни идва пюрето от ябълки, което е по-лесно смилаем източник на плодове. Въпреки че то също съдържа растителни влакна, количеството им е значително по-малко, отколкото в цяла ябълка.

Най-вероятно сте чували, че ябълковото пюре съдържа пектин, чиито фибри са разтворими, а това може да помогне при симптоми на стомашно разстройство. Захарта и въглехидратите в пектина, от друга страна, ще осигурятна организма енергиен тласък.

Ябълките и ябълковото пюре съдържат ферментиращи въглехидрати и добри захари, които подхранват чревната бактерия, но могат да влошат симптомите на синдрома на раздразнените черва. Опитайте да замените ябълките с боровинки или грозде, ако имате такава диагноза.

  1. Яйца

Яйцата са източник на протеини и минерали, които са важни за запазване на здраво тяло.Бърканите яйца са леки и се преработват  бързо от организма. Това ги прави подходяща храна за хора, които имат стомашен вирус или гадене.

Както жълтъкът, така и белтъкът се понасят добре от повечето хора.

  1. Сладки картофи

Сладките картофи са добър източник на разтворими фибри, които са по-щадящи храносмилателната система в сравнение с неразтворимите фибри.Освен това, разтворимите фибри увеличават добрите бактерии в червата, което допринася за доброто състояние на храносмилателната система.

Не на последно място, сладките картофи съдържат калий, който е електролит и често се губи по време на храносмилателния процес.

  1. Пилешко месо

Пилешкото месо ни осигурява чист протеин, който подпомага самовъзстановяването на организма. Пилето не съдържа фибри, което го прави много подходящо за хора със стомашно-чревни неразположения като синдрома на раздразнените черва.

Ако изборът ви е пиле, изберете печеното през пърженото- мазнинатаможе само да влоши храносмилателните проблеми.

  1. Сьомга

Сьомгата е отличен избор, ако ни се иска да хапнем лесно смилаема риба.Тя е с високо съдържание на протеини и противовъзпалителни омега-3 мастни киселини. Печената сьомга обикновено е най-добрият вариант, за да не натоварвате излишно храносмилателния процес.

Разбира се, не всеки стомах реагира по един и същ на начин на различните храни. Важно е да познаваме собствения си организъм и да се доверяваме на специалисти, които най- точно да изготвят индивидуален хранителен режим според нуждите на тялото ни.

 

Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *