Още по темата

  • Олимпийци по халати в Пьончанг (СНИМКИ)
    Преди 2 дни

Стартът на Олимпиадата в Пьонгчанг бе даден с впечатляваща церемония по откриване на 23-те Зимни игри, която продължи два часа и остави без дъх близо 30 000 зрители на специално построения за събитието стадион, както и милиони пред телевизионните екрани в повече от 200 държави.

Арената във форма на петоъгълник с пет трибуни посрещна 92 делегации, които участваха в парада на спортистите. Знаменосец на българската делегация бе сноубордистът Радослав Янков.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПИЩНОТО ОТКРИВАНЕ НА ЗИМНАТА ОЛИМПИАДА

Сред почетните гости на церемонията бяха вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс, президентите на Германия и Франция Франк-Валтер Щайнмайер и Еманюел Макрон, генерал-губернаторът на Канада Жули Пайет и сестрата на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун – Ким Йо Джон, която се поздрави с южнокорейския президент Мун Дже Ин в началото на церемонията.

Тя е първият представител на севернокорейската управляваща династия на посещение в Южна Корея от края на Корейската война през 1953-та година насам.

Със звън от колосалната Камбана на мира от храма Сангуонг бе дадено начало на церемонията по откриването, продължила два часа. Последваха няколко артистични изпълнения, традиционни за Южна Корея, след което започна и 50-минутният парад на нациите, като традиционно първо излезе делегацията на Гърция.

Българската делегация,


Източник: Getty Images/Guliver

предвождана от сноубордиста Радослав Янков, излезе 32-ра на стадиона, а последна бе съвместната делегация на Южна и Северна Корея.

Двете страни демонстрираха стопляне на отношенията в последните седмици преди началото на Олимпиадата, като дори ще участва с общ женски хокеен тим на Игрите.

Четвъртата най-многобройна делегация

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОДГОТОВКАТА НА ЮЖНА КОРЕЯ ЗА ОЛИМПИАДАТА

Тази на Русия, излезе под неутрален флаг, заради забраната на Русия да участва на Олимпиадата.

След парада на нациите последваха няколко музикални и артистични изпълнения, след което речи изнесоха президентът на Организационния комитет на Олимпийските игри Лий Хе Бьом и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.


Източник: Getty Images/Guliver

„Събрали сме се на един исторически момент – официално откриване на 23-те Зимни олимпийски игри.Те се състоят точно 30 г. след Игрите в Сеул. Тук са се събрали общо 6500 спортисти, треньори и официални представители от 92 страни. Ние на два пъти плакахме от неуспешните кандидатури на Пьонгчанг през 2010 и 2014 година. Сега ще се докажем като столица на една културна Олимпиада и Олимпиада на мира. Станахме свидетели на един исторически съвместен марш на Южна и Северна Корея. Игрите в Пьонгчанг ще станат световен фестивал на мира и хармонията“, заяви Лий.

Българите в бяло, зелено и червено в Пьонгчанг 2018

Томас Бах, олимпийски шампион, се обърна към зрителите и атлетите с думите:

„Това са първите Зимни олимпийски игри в Република Корея. Това е моментът, за който работиха много Организационният комитет, публичните власти и много доброволци – вие можете да бъдете щастливи.Сега настъпва времето на Пьонгчанг“.

Последва изпълнение на легендарната песен на Бийтълс – Imagine, по време на която хиляди доброволци издигнаха с ръце светлини, които образуваха огромен гълъб – символа на мира.

След изпълнение на националния химн на Южна Корея, последва полагането на клетва от страна на спортистите, треньорите и съдиите, преди да дойде и най-дългоочакваният момент – запалването на олимпийския огън, с което бе даден официален старт на Олимпийските игри.


Източник: Getty Images/Guliver

Огънят бе поставен в „лунна чаша“, разположена на пет опори във формата на пръсти. За финал домакините представиха зрелищно 7-минутно шоу с фойерверки.

Главната тема на церемонията бе мирът и бе представена историята на пет деца, които преминават през много приключения, преди да стигнат до мир. Делегациите на Южна Корея и КНДР преминаха последни и под един флаг, както за последно се случи през 2006 г. в Торино.

В музикалната част от церемонията участваха най-популярните корейски изпълнители в различни стилове. Стадионът с капацитет 35 000 зрители ще посрещне и закриването на Игрите, след което ще бъде демонтиран.

Олимпиадата в Пьонгчанг ще продължи до 25-ти февруари, като общо 2952 атлети от 92 страни ще се борят за разпределението на 102 комплекта медали в 15 вида спорт.


Източник: Getty Images/Guliver