caroline-attwood-243824-unsplash-700x394

Опасни ли са за здравето яйцата

 

Опасни ли са яйцата за здравето? Този въпрос става особено актуален около Великден и е важно да сме информирани за правилния отговор. В продължение на  години яйцата бяха определяни като храна с високо съдържание на холестерол, която трябва да се избягва на всяка цена.

Всички знаем, че когато в тялото ни има твърде много „лош” LDL холестерол, той може да се натрупа в артериите и това да доведе до сърдечно-съдови заболявания и инсулт.  В същото време холестеролът е важен съставен компонент на всички клетки в човешкото тяло. Той оказва влияние върху различни процеси, случващи се в организма, най-вече на хормоналните.

Заблудата за холестерола и яйцата

Повечето хора биха отговорили, че консумацията на яйца влияе върху нивото на холестерол в организма. Това е една от най-големите заблуди свързани с определена храна. Приемането на холестерол чрез храната не повишава нивата на холестерол в организма.

Причината за това е, че черният дроб произвежда над 95 % от холестерола в кръвта. Когато приемаме зърнени храни, захар, газирани напитки или други богати за захар храни, те бързо се превръщат в захари. Тези захари не са нужни на кръвната ни система и поради това се „преместват“ в черния дроб, където се превръщат в наситени мазнини. Увеличаването на холестерола почти винаги се дължи на прекалена консумация на зърнени храни и захар и не толкова на консумацията на яйца или мазнини.

Холестеролът и мазнините в белтъка и жълтъка

В едно яйце се съдържат близо 200 милиграма холестерол, като цялото количество се намира в жълтъка. Тъй като препоръчителния дневен прием на холестерол е 300 милиграма, много хора избягват жълтъка и консумират единствено  белтъците на яйцата. В това няма нищо лошо, белтъците са чудесен и здравословен източник на белтъчини, но със сигурност в менюто на един здрав човек има място за цяло яйце.

Белтъкът се състои основно от вода (87%) и белтъчини (13%), не съдържа холестерол и почти никакви мазнини. В последните години се установи, че две трети от мазнините в яйцата са от така наречените ненаситени, които са полезни за организма.

Богат източник на витамини и минерали

Яйцата са добър източник на витамини А, Е и К. Яйчните жълтъци са едни от малкото храни, които са есествен източник на витамин D. Вещества, които често липсват в диетата ни като фолиева киселина, желязо и витамин B12, могат също да бъдат набавени чрез яйцата. Тези ценни витамини действат благотворно на целия организъм – на зрението, на регенеративните функции, на костната система и помагат в борбата със свободните радикали.

Яйцата са полезни за черния дроб

Освен витамини, яйцата съдържат различни вещества полезни за черния дроб, като холин, който подобрява паметта и извежда отровите от черния дроб и лецитин, разграждащ плаките в кръвоносните съдове. Трябва да се има предвид, че хора, които имат проблеми с черния дроб, не трябва да пържат яйцата или да ги гарнират в майонеза. Яйца не се препоръчват и за тези, които страдат от камъни в жлъчката.

Подходяща храна за физически активни хора

Едно средно голямо яйце съдържа около 7 г пълноценни белтъчини, които са еталон за биологична стойност. Това означава, че мускулите усвояват много по-лесно белтъчините от яйцата, отколкото от месото например. Това ги прави чудесна храна за активно спортуващите хора, които „хранят” голяма мускулна маса.

Яйцата са нискокалорична храна, топяща мазнините

Въпреки че в яйцето има голямо съдържание на холестерол, калориите са едва 80. Ако сте чували, че от яйца се пълнее, това не е вярно и те често присъстват в режимите, съставяни от Ипократис.  В жълтъците се съдържа сяра, която стимулира обмяната на веществата и помага за топенето на мазнините. Действа и благоприятно за пречистването на организма. Сярата е важна и за здравето на кожата, ноктите и косата.

Яйцата не увеличават риска от сърдечно-съдови проблеми при здравите хора

Доказано е, че консумирането на яйца в умерени количества не увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми при здравите хора. Броят на яйцата, които можем да си позволим за деня, много зависи от това с какво ги комбинираме, какви са хранителните ни навици и двигателната ни активност. Здравият и активен човек може спокойно да хапва до 3 яйца на ден, в случай, че не злоупотребява с въглехидрати и  други белтъчини с животински произход. Но ако страдате от диабет или сърдечно-съдово заболяване, трябва да внимавате с приема на жълтъците.

Както разбрахме, яйцата не са вредни и не могат да са причина за заболявания. Проблемите идват, когато не сме добре информирани и нямаме мярка. Опитайте се да постигнете баланс. Прекаляването с количествата или пък пълното лишаване крият еднакви опасности, без значение каква храна консумираме. Бъдете умерени!

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *