dr_katrafilova-1

Несебърска лекарка ви съветва:Какво означава „Мовембър“?

Какво означава „Мовембър“?

Това е дума, създадена от части от две английски думи, а именно думата за мустак ( МОustage) и името на месец ноември (no VEMBER). С това име се обозначава годишно събитие, целящо изостряне на вниманието по отношение на мъжкото здраве (напр. Рак на простатата, на тестиса, самоубийства и пр.) Същесвува и фондация с името Мовембър, поддържаща това събитие.

  • Защо е важно?

Когато открием един болестен процес рано е много по-лесно да предотвратим тежките последици.

  • Какво представлява простатният карцином?

Ракът на простатата е злокачествено заболяване, което е най-честото при мъжете в развитите страни и е втората причина за смърт от рак при мъжете. Простатната жлеза е разположена около уретрата в частта и пред пикочния мехур. Появата на карцином в ранните си стадии обикновено е безсимптомно, т.е. пациентите нямат оплаквания. Когато се появят симптоми, обикновено се касае за напреднал стадий на болестта,  нерядко и с метастази.

  • Каква е опастноста от рак на простатата?

Приблизително 1 от 8 мъже ще развият рак на жлезата в хода на своя живот.

  • Кога се появява?

Ркът на простатата засяга главно мъже на възраст над 50г., като рискът се увеличава с възрастта.

  • Как се диагностицира този карцином?

Наш „помощник“ при диагностицирането е ПСА (простат-специфичен антиген). Той е един ензим, произвеждащ се от клетките на простатната жлеза. Измерването му става чрез взимане на проба от венозна кръв. За жалост увеличени стойности на ПСА не са специфичен белег.

Можем да ги  наблюдаваме и при други заболявания като например възпалителни заболявания на простатата и ДПХ (доброкачествена простатна хиперплазия). Важен етап при скрининга за простатен карцином е физикалният преглед, съпроводен от ректално туше.

То се извършва, тъй като  по-голямата част от простатните карциноми водят началото си от периферната зона на жлезата, т.е. възможно е да бъдат палпирани (напипани), когато са достигнали определена големина.

Ако Вашият уролог установи висока вероятност за рак, то той най-вероятно ще препоръча извършване на биопсия. Простатната биопсия е манипулация, при която се вземат тъканни цилиндри от жлезата с цел хистлогично изследване. Биопсията се извършва в болнични условия, след специфична подготовка.

-Какво мога да направя аз?

Измерването на стойностите на ПСА при мъже над 50 г. е строго препоръчително. Тъй като карцином може да съществува и при нормални стойности на ПСА, то измерването трябва да бъде придружено от преглед при уролог.

И нека не забравяме, че Мовембър съществува, за да ни напомни за проблемите, свързани с мъжкото здраве, но подходящи да се погрижим за себе си са всички месеци на годината!

……………………………………………………………………

Д-р Катрафилова консултира в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ гр. Бургас ( 056 816454 ) Както и в клиника „ Виваклиник“ к.к Слънчев Бряг (0554 95095, 0899 99 58 60).

Print Friendly

Автор: Д-р Катрафилова


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *