• Легендата от Кърджали, който е в черния списък на Гюлен
    23.08.2016

Легендарният щангист Наим Сюлейманоглу е починал на 50-годишна възраст в болницата Мемориал-Атакьой в Истанбул, съобщи БТА.

Роденият в България Наим бе приет по спешност в болницата през октомври с чернодробна недостатъчност и претърпя трансплантация.

Преди една седмица той бе опериран от мозъчен кръвоизлив и оттогава бе на системи.

Ердоган призова Турция и Аллах да помогнат на Наим Сюлейманоглу

Кончината на световноизвестния щангист потопи в скръб неговите близки, приятели, почитатели, спортните деятели, цяла Турция.

Повече за кариерата и живота на Сюлейманоглу – вижте във видеото.

Наричан легенда в щангите, Джобния Херкулес, в спортната си кариера Наим печели три олимпийски титли, седем пъти е световен шампион, 46 пъти подобрява световни рекорди във вдигането на щанги.

Роден е на 23 януари 1967 г. в село Птичар, Момчилградско като Наим Сюлейманов. Първата му победа е на 14-годишна възраст в Сао Пауло, където се състезава с 18-годишни юноши.

Едва 15-годишен подобрява световния рекорд в категорията си.

На европейското първенство през 1984 г. вдига три пъти личното си тегло, откъдето идва и прякорът му Джобния Херкулес.

Наим е една от младите надежди в школата на Иван Абаджиев, но по време на т.нар. Възродителен процес – принудителната смяна на имената на българските турци, трябва да смени името си – става Наум Шаламанов.

По време на състезания за Световната купа в Мелбърн, Австралия, през 1986 г. изчезва. По-късно става ясно, че бягството му в Турция е било подготвено предварително. Тогавашният президент Тургут Йозал изпраща самолета си за него и Наим веднага получава турско гражданство.

Връща се в България 14 г. по-късно, тогава споделя: „Смениха ми името и това беше основната причина да избягам. Трябваше да го направя, защото един човек не може да живее до 19 години като Наим, а след това да стане Наум! Такова нещо не помни човешката история!“.

В Турция е посрещнат с почести, приема името Наим Сюлейманоглу и продължава спортната си кариера за Турция. България получава 1 250 000 долара компенсация. Става олимпийски шампион през 1988, 1992 и 1996 г.

През 2000 г. прекрати спортната си кариера. По-късно направи опит да влезе в политиката. Беше кандидат депутат от турската Партия на националистическото действие през 2007 г.

През март т.г. Наим Сюлейманоглу бе отново в България, за да се поклони пред своя треньор Иван Абаджиев.