22814432_1017231935091131_592429207302519646_n

Какво да пием през лятото?

Всеизвестен факт е, че през лятото трябва да се пият повече течности.  Препоръчително е да повишите количеството вода, което консумирате, но можете да утолявате жаждата си и с други напитки. Ако спазвате режим от Топ Форма, би трябвало да знаете, че консумацията на кафе, чай, фрешове (без захар) е без ограничения.

Вижте какво е най-подходящо да пиете през лятото, за да сте в топ форма:

Добър избор: Зеленчукови прясно изцедени сокове

Да се наслаждавате на зеленчуците под формата на сок е лесно и полезно. В тях липсва захарта, която присъства в плодовите фрешове и са чудесен източник на витамини и свежест през летните дни. Ликопена в доматения сок, например, намалява риска от рак на простатата и има много други ползи за здравето ви. Сокът от цвекло ви помага да регулирате кръвното си налягане. В прясно изцедените зеленчукови сокове се запазват и част от фибрите на зеленчуците. Фибрите намаляват усещането за глад. Бъдете креативни и си правете вкусни и разхлаждащи сокове от любимите ви зеленчуци.

Добър избор: Плодови прясно изцедени сокове -фрешове

Фрешовете са чудесен източник на витамини и няма нищо по-освежаващо от прясно изцеден плодов сок в горещите дни. Можете спокойно да консумирате около един литър фреш на ден. Препоръчително е да минат 40 минути от храненето ви, преди да пиете течности. Захарта от прясно изцедените плодове сокове се абсорбира по-бързо в кръвта, отколкото, ако хапнете цял плод. Поради тази причина те не са особено подходящи за диабетици.

Неподходящ избор:  Натурални сокове

Много хора считат, че натуралните сокове, които се продават в търговската мрежа са полезни и здравословни. За съжаление истината е друга. Дори и когато на опаковката пише “100% плодове” или “Не е от концентрат”, натуралният сок не е това, което си мислите, че е.  В голяма част от соковете съдържанието на захар е почти толкова високо, колкото в безалкохолните газирани напитки. Можете лесно да разберете колко супени лъжици захар има в един сок, като разделите посоченото на етикета му количество захар в грамове на 4. Резултатът ще ви изненада неприятно…

Сигурно не знаете, че след като плодовете се изцедят, сокът престоява в масивни херметически затворени  контейнери до една година преди да се сложи в кутии.

Основният проблем с този метод на производство е, че вкусът на плодовете изчезва почти напълно и производителите са принудени да добавят изкуствени овкусители, за да възвърнат истинския вкус. Дори и да си купувате пакетирани сокове с най-високо качество – те също са много различни от прясно изцедения сок. А някои от плодовите сокове с по-ниско качество дори не съдържат сок от плодове, а само подсладена вода с плодови овкусители. Не се нуждаете от подобна напитака – много по-добре е да изберете вода или прясно изцеден сок.

Неутрален избор: Бира

Бирата е предпочитана напитка от много хора, особено през летните дни. Добрата новина е, че дори да се опитвате да отслабнете – бира, две на ден не са проблем. Бирата е с най-ниска калорийна стойност, сравнена с останалите алкохолни напитки , но разбира се трябва да сме много внимателни с количеството. Можете спокойно да си позволявате до 300 мл бира на ден, като внимавате с мезето. Консумацията на чаша вино, 300 мл бира или 50 мл твърд алкохол дневно е позволена за всички, които спазват режим, изготвен от Ипократис.

Най-добър избор: Вода

Водата си остава най-подходящата напитка за лятото. Използвайте въображението си и си приготвяйте ароматна вода, като добавяте различни пресни билки (мента, магданоз и др) или парченца плодове към всяка чаша, която консумирате. Най-лесно е да “ароматизирате” цяла стъклена бутилка или кана вода и да й се наслаждавате през целия ден.

Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *