Rayna Stoyanova_1

Експертите съветват да започваме деня си с чаша

Експертите съветват да започваме деня си с чаша вода за тонус и добро настроение

Водата има ключова роля за възстановяването на водния баланс в организма. Това е особено важно сутрин, тъй като по време на сън, тялото губи енергия и течности през дихателната, сетивната и отделителната система. Ето защо специалистите по здравословно хранене препоръчват да изпием чаша-две вода непосредствено след ставане от леглото, за да се събудим, освежим и заредим с енергия за целия ден.

„Чаша вода сутрин на гладно е най-добрият начин да събудим организма си и да дадем старт на деня. По време на сън и след събуждане, тялото ни се освобождава от всичко излишно и има нужда от вода, за да се възстанови,“ споделя д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене. „Чаша вода на празен стомах стимулира елиминирането на отпадъчните вещества от организма, засилва метаболизма и улеснява отслабването. Освен това, водата освежава кожата и подобрява тонуса“ – добавя д-р Стоянова.

Просто и лесно е, но замислете се колко често посягате към бутилката с вода сутрин. Единствената мисъл по това време е как по-бързо да се доберем до заветната чаша кафе. Изследване сред градското население в България показва, че едва в 10% от случаите пием сутрешното си кафе в комбинация с вода, което може да доведе до дехидратация на организма на по-късен етап през деня*.

„Важно е да не се пропуска сутрешният прием на вода. Тя трябва да допълва кафето, а не да се замества от него. Кафето има редица ползи за организма, но е естествен диуретик и следва да се консумира умерено. Често прибягваме към него, когато сме уморени, а можем да допълним или заменим приема му с вода. Добрата хидратация помага за справянето с пролетната умора, която е характерна за този сезон“ – коментира д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *