na-59987

Алпинистът Атанас Скатов заминава за Чо Ойо и Еверест

На 06 април с полет на Катарски авиолинии алпинистът Атанас Скатов заминава за Катманду за поредната си експедиция в Хималаите. Този път той ще изкачва първо връх Чо Ою -шестия по височина връх от Хималайската корона (8188м). Намира се на границата между Непал и Тибет и в превод от санскрит означава Тюркоазената планина. За пръв път е изкачен на 19 октомври 1954г.

Намерението на Скатов е да го изкачи този път солово и без употреба на изкуствен кислород. И тъй като той се намира само на 20 км. от връх Еверест по въдух: “ Ще е грехота да съм под Еверест и да не го изкача. Това беше първия ми осемхилядник и любим мой връх. Да се намираш на покрива на света е невероятно чувство“ -сподели алпиниста.

2017 г. беше най-успешния му сезон до момента, в който Скатов успя да изкачи връх Лхотце(8516м) и връх Еверест (8848м) за 5 дни и 12 часа, както и дни след това да стане първият българин успял да завърши проекта за изкачване на седемте континентални първенци на планетата, известен като ”SEVEN SUMMITS” с изкачването си на връх Денали в Северна Америка.

В случай на успех връх Еверест ще бъде изкачен от алпиниста за трети път, след като вече го е качвал и по южния (от Непал) и по северния (от Тибет) му ръб. Различното в това изкачване ще е опитът му да го изкачи солово (без шерп) и без употреба на изкуствен кислород. “ След 6 -осемхилядника и опит в повече от 15 експедиции за 5 години се считам подготвен да качвам сам и без помощта на шерп и изкуствен кислород.

Всяка година си поставям все по-високи цели, защото искам да изследвам границите на човешките възможности без консумация на животинска храна при екстремни условия. Аз започнах да се занимавам с алпинизъм едва преди 5 години и за разлика от колегите алпинисти с 15-20 годишен стаж и с режим на хранене, който включва обилна консумация на месо, не можех веднага да започна да катеря без кислород и шерп.

Намирам се в много добра форма и съм готов за това предизвикателство“- обясни решението си за поредното качване на връх Еверест Скатов. Ще го придружават група от 4 туристи, с които ще достигнат до базовия лагер на вр. Еверест. Изкачването на вр. Чо Ойо е част от втория проект на Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника без консумация на животинска храна, който той започна през есента на 2015г.

na-59074С изкачването на вр. Манаслу ( 8163). През 2016 г. успя да изкачи и върховете Анапурна (8091) и Макалу (8463). Миналата година добави към актива си и вр. Лхотце (8516) и за втори път връх Еверест. Дни преди да замине Атанас Скатов представи пред софийската публика и тази на още 10 града в страната втората си книга “Манаслу” -част от поредицата “Над 8000 метра”, от която до края на годината се очаква да излязат още 2 книги.

В тях, придружени с богат снимков материал, алпинистът разказва за организацията и провеждането на експедициите си до осемхилядниците.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *