3cafb680-0bab-41bb-99a9-582e24de0ab9

Алкохол – пречи ли ни да отслабнем?

 

Пречи ли ни алкохола да отслабнем? Известно е, че алкохолът и диетите са врагове, но истината е, че в здравословния хранителен режим може да има място и за едно питие. Ключовата дума тук, както и върху етикетите на повечето алкохоли е РАЗУМНО. На езикът на диетите – това означава – в умерени количества.

Според различни проучвания консумирането на една чаша алкохол дневно, може да има и благоприятни последствия върху организма, като намален риск от високо кръвно налягане. Консумацията на повече от чаша алкохол на ден, обаче, може сериозно да саботира усилията ви да влезете в топ форма.

Алкохолът съдържа само т.нар. празни калории – калории с нулева хранителна стойност. Тялото не може да „складира“ алкохол и е принудено да го преработва веднага след постъпването му. Именно неотложното преработване на алкохола оказва вредно въздействие върху цялостния метаболизъм.

Ето какво трябва да знаете за алкохола и ролята му в борбата с килограмите:

Алкохолът забавя метаболизма

Поради факта, че тялото не може да складира алкохол и е принудено да го преработва веднага след приемането му, останалите матаболитни процеси остават на заден план. Когато алкохолните молекули достигнат до черния дроб (а това става много бързо, особено ако пием на гладно), той съсредоточава цялото си внимание върху него.

Когато организмът е съсредоточен върху преработването на алкохола, той не е способен ефективно да разгражда храните, съдържащи въглехидрати и мазнини. В следствие на това, тези калории се трансформират в телесни мазнини и се „пренасочват“ за складиране в тялото. Приемането на големи количества алкохол води до сериозно забавяне на метаболизма. Ако все още не вярвате, ще ви кажем само, че за няколко часа след пиенето на водка, скоростта с която тялото гори мазнини спада със 73%!

Алкохолът е диуретик

Изкушаващите алкохолни питиета причиняват загуба на вода и дехидратация. Заедно със загубата на вода, вие се лишавате и от важни минерали, като магнезий, калций, цинк, калий. Тези минерали са съществени за правилното функциониране на организма, като основната им рола в борбата с килограмите е, че стимулират перисталтиката на червата, участват в обмяната на белтъчините и въглехидратите и подпомагат работата на мускулите.

Алкохолът е богат на калории

Може да не ви се вярва, но като калории, една голяма водка (100 г) се равнява на голяма свинска пържола! За сметка на пържолата, алкохолът има нулева хранителна стойност. Можете да прецените сами кое е по-полезно за организма и добрата ви фигура.
Тук ви представяме таблица с калорийното съдържание на някои от най-често употребяваните алкохоли.

Вид алкохол: Калории на 100 г.

Бира 43
Бяло вино 80
Червено вино 80
Водка 230
Ракия 230
Уиски 150
Ликьор 350

Както виждате прекаляването с алкохола, освен всички негативи, „влива“ и голямо количество калории. Това обезсмисля и най-толерантния хранителен режим, чиято цел е сваляне на килограми. Не, не ви казваме, че алкохолът трябва да е напълно забранен, просто отслабването и добрата форма изискват да разредите честотата и да намалите количеството на аперитивите.

Алкохолът изостря апетита

Както казват по-старите хора: „Въпросът не е в алкохола, а в мезето!“ Най-често, когато пием алкохол, също така и ядем. В този случай, основното количество калории в тялото постъпват пак чрез храната.

Ако успявате да контролирате апетита си, не е проблем да изпиете малко количество алкохол (чаша вино, 50 мл твърд алкохол, 300 мл бира), но по принцип прекалената му консумация не е препоръчителна!
Връзката между алкохола и храната е двупосочна: ям и пия; пия и ям; и ям повече, и пия повече. С други думи: имам навика вечер със салатата да изпия чаша вино или ракия.

Зависимостта между тези две действия е много силна. Самият ритуал – салата плюс ракийка – е силен стереотип и е по-добре да се опитаме да го заобиколим, отколкото да мобилизираме волята си, за да му се съпротивляваме. В този случай има едно просто решение: Сядате да вечеряте, приключвате с яденето и се премествате, да речем, в хола, където изпивате едно питие.

Алкохолът в разумни количества не е проблем, но както препоръчват и производителите му: Консумирайте умерено!

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате тук.

Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *