154a99a196f6c1ff8472ee4ed83ee2a0

Михаил Миков: Меглена Кунева няма да може да се справи като министър на образованието, управлението в момента изпитва определена нестабилност

Михаил Миков – председател на БСП, в интервю за предаването на бТВ „Тази сутрин“

Водещ: „Тази сутрин“ продължава по БТВ и по „БТВ радио“ за новия предполагаем министър на образованието, най-вероятно в лицето на Меглена Кунева, за искания вот на недоверие в сектор „Здравеопазването“ и още много други теми, част от които свързани с досиета и Държавна сигурност и Комисията по досиетата – Михаил Миков, лидер на БСП, добро утро.
Михаил Миков: Добро утро.
Водещ: Как сте?
Михаил Миков: Екстра.
Водещ: Всеки път ви питам, но пък и вие понякога отговаряте по-многозначително. Г-жа Кунева, ще гласувате ли за нея, ако бъде издигната наистина в днешния или утрешния ден за нов министър на образованието?
Михаил Миков: Излишен въпрос, ние сме опозиция, а опозицията , още повече, когато има основание и провал на политиката в образованието, смяната на министъра не дава нищо. Даже да изключим персоната. Иначе тя е предмет на противоречие и вътре сред управляващите, вижда се.
Водещ: А защо, защо г-жа Кунева според беше избора и върху нея падна тази нелека задача?
Михаил Миков: Този въпрос трябва да го адресирате към министър-председателя.
Водещ: Какъв е коментарът ви за вече бившият министър на образованието г-н Танев?
Михаил Миков: Коментарът ми за закона, който той трябваше да изпълнява, е коментар, който ние публично сме заявявали в пленарна зала – съсипване на българското средно образование. Всеки, който си направи труда да прочете този закон, който е една амбиция на ГЕРБ от предишното им управление, той не е закон, изработен от Министерство на образованието, той е закон на група народни представители с лидиращата роля на бившия зам.-министър, г-жа Дамянова. Той създава тежки проблеми и тепърва учителите, родителите, децата ще ги изпитат.
Водещ: Само че всичко беше заключено или накрая отиде в спора „съжителство“ или „робство“ – проблемите са много по-дълбоки, те са свързани с учебната програма.
Михаил Миков: Много по-дълбоки. И други учебни програми, не само тези по история и литература, ще има тежки промени при тях. Самата промяна и възможността да завършваш в 10-ти клас или в 7-ми клас съответно, създават тежки проблеми по реализация въобще на образователните степени.
Водещ: Сбиване, сгъчкване на материала, така ли?
Михаил Миков: Веднъж сгъчкване, втори път възниква въпросът за задължението по Конституция за осигуряване на образование и следващият въпрос, при 12% отпадащи сега, се търси един начин като се свалят надолу годините да се намали броя на отпадащите, но това няма да повиши грамотността, даже напротив – неграмотността ще расте.
Водещ: И все пак – ще се справи ли г-жа Кунева и с това министерство?
Михаил Миков: Няма да може.
Водещ: Защо?
Михаил Миков: Пак ви казвам, има редица и обективни предпоставки, да не говорим, че да поемаш такива ресори едновременно, си е малко надценяване на човешките възможности.
Водещ: Добре, само времето ще покаже отново.
Михаил Миков: Категорично.
Водещ: Когато говорим за история и за забравена история, дали някои части от история всъщност остават в небитието, или се опитват да бъдат заличени като например турското робство – едни 45 години обаче дали трябва да бъдат изучавани, или не в учебниците и то по какъв начин? Вчера между другото беше 1-ви февруари 2016-та, 71 години от изпълнението на смъртните присъди на 1-ви и 2-ви Върховен състав на Народния съд . Г-жа Екатерина Бончева ни остави това – Държавна сигурност – войникът на партията – защо БСП отново повдига темата? Между другото е подарък за вас, не е от мен, а от нея.
Михаил Миков: Благодаря ви.
Водещ: Защо БСП отново повдига темата за затварянето на Комисията по досиетата?
Михаил Миков: Защото вече десетина години тази Комисия функционира и каквото е свършила, е свършила. Доста бюджетна пара премина през тази Бюджетна комисия.
Водещ: Пари? Колко?
Михаил Миков: Милиони. Става въпрос за милиони. Добре, изпълни се тази обществена задача, но няма до 2050-та година да се занимаваме само с Държавна сигурност, когато здравеопазването е в такава ситуация, когато образованието е в такива положение и това да бъде….
Водещ: Сигурно, обаче ние трябва да знаем историята си, нали? Нали се борим за историята?
Михаил Миков: Хубаво е да се знае. Имаше достатъчно време и достатъчно обществена енергия и пари бяха инвестирани в това. Крайно време е…
Водещ: Но ето, военните архиви не ги дава…
Михаил Миков: Да се отиде към приключване в някакъв благоразумен срок.
Водещ: … че вие така сте действали разумно като министър на вътрешните работи.
Михаил Миков: Не, аз просто изпълних закона. Просто изпълних закона с ясното съзнание, че този закон нанеси и редица поражения върху капацитета на българските служби, особено сега когато тероризма е голяма тема.
Водещ: С осветляване на агенти?
Михаил Миков: С осветляване на агенти, със създаването на представата, че агентите, независимо дали са работили за онази, или за днешната сигурност, един ден могат да бъдат извадени.
Водещ: „Трошенето“ на пари обаче, което вие изтъквате като процент…
Михаил Миков: Не, не. Това е част от нещата. Намаляване на капацитета
Водещ: Това е част от нещата. Защо всичко не се случи от началото обаче?
Михаил Миков: Днес службите се оплакват, че не могат да вербуват агенти. Част от проблемите идват от това, че тези, същите, знаят, че тяхната сигурност не е защитена.
Водещ: Народният съд издава общо 9550 присъди, 135 съдебни процеса, на смърт на осъдени общо 2730 души, 305 получават доживотен затвор, казва се, че в първите години 11 хиляди души са избити, именно без съд и присъда. Това трябва ли да се учи в учебниците?
Михаил Миков: Вижте, както „белият“ терор трябва да се учи, защото сигурно аналогичен брой от 20-те години на миналия век са избити, така и този период, в който е действал народният съд с решението на Съюзната комисия. Всъщност такива съдилища са действали в много европейски страни, всички колабориращи се с фашистките режими по определен начин са били наказани и то не само морално. Във Франция, да речем, режимът на Петен, в Белгия – имало е такива съдилища и това е част от историята, само че трябва да се чете обективно. Не бива всичко да се свързва единствено и само с виелизма.
Водещ: Вие отричате ли го това?
Михаил Миков: Защото Отечественият фронт, той организира народния съд. Там участват и земеделци и звенари, не са само комунисти. Така че, когато се чете, трябва да се чете всичко.
Водещ: Срещу земеделците обаче въстават после, ето сега какъв е коментарът.
Михаил Миков: За после ясно, но Никола Петков е един от хората, които активно и е министър, активно участва във формирането и по време на действието на народния съд. Антифашистката съпротива не е била само комунистическа, може би преди 10-ти ноември, по идеологически съображения така се увеличаваше много ролята на компарията, но в нея са участвали и партийни, и земеделци.
Водещ: БСП трябва ли да се извинява днес заради всичките тези неща?
Михаил Миков: БСП се е извинявала много пъти. Мисля, че вече трябва да поприключим с извиненията.
Водещ: Мислите ли, че хората се чувстват удовлетворени?
Михаил Миков: Извинявали сме се много пъти. Мисля, че след процеса на реставрация, който протече в тези 25 години, би трябвало и други да се извиняват за това как живее българинът днес, как учат децата му, за безработицата, за това, което се случи беше обещано на 10-ти ноември и се случи днес след 25 години.
Водещ: Последни щрих по тази тема, защото казвате 25 години. Плевнелиев казва вчера, президентът на Република България: „Четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена, трябва да признае, че у нас не бе извършена смяна на елитите – същите стари лица, свързани с комунистическата партия, нейните безскрупулни служби за сигурност продължават опитите да доминират нашето общество“.
Михаил Миков: Да го каже президент в края на петата си година, мисля, че е малко странно. Той също участва в този процес, бил е и министър. Знаете, че няколко години, три години ли беше министър, след това президент, и сега да го казваш като някакъв човек, паднал от небето, е странно. Имал е възможност по върховите позиции на властта да направи нещо, а не днес да констатира някакви нередност. Той е бил във властта.
Водещ: Да констатира нещо, което всички знаем обаче – едни и същи лица 25 години.
Михаил Миков: Той е бил във властта, на върхови позиции, поне 6,7 години. Неговият произход е от комунистическо семейство. Самият той, баща му е бил апаратчик, Окръжен комитет на партията и да ги казваш тези неща и да разчиташ на късата памет и на незнанието на хората е малко странно.
Водещ: Те, хората, мисля, че доста добре знаят или дори да не знаят това са сигурни в това, че номенклатурата се възпроизвежда тези 25 години и от преди това като наследство.
Михаил Миков: Това е въпрос на партиите, които излъчват своите кадри. Знаете, че много и от днешните, които проповядват дясна идеология политици, в миналото имат връзки с…
Водещ: Именно за това казваме, че тази констатация се /…/, но всичко лежи някъде тук из документите, г-н Миков.
Михаил Миков: Не, не всичко. Всичко лежи в морала на хората, в морала да си вдигал високо червения флаг или твоите деди и бащи да са го вдигали и изведнъж да си се събудил за една нощ при новата политическа, геостратегическа ситуация и да си сменил идеологията и възгледите си.
Водещ: Само че пъпната връв е трябвало да бъде прерязана някъде другаде.
Михаил Миков: Мисля, че и там стои това – в морала.
Водещ: Някъде в началото В морала и вашето искане за вот на недоверие, как пък отново се събрахте с ДПС като говорим за морал, нали уж се бяхте скарали по едно време, бяхте сами в опозиция, сега отново сте ръка под ръка срещу Петър Москов и срещу управлението в сектор „Здравеопазване“?
Михаил Миков: Аз очаквах такова внушение, но истината е, че в здравеопазването текат тежки деструктивни процеси.
Водещ: Защо го наричате „внушение“, хайде сега или „опора“?
Михаил Миков: Защото в внушение, защото ние сме покани не само ДПС, но вие услужливо пропускате, че и с БДЦ водим разговори. Поканили сме и „Атака“, поканили сме и всички, които неподкрепят тази политика в здравеопазването и изваждането на само една партия е елемент на внушение.
Водещ: Да, но до този момент с ДПС сте постигнали съгласие.
Михаил Миков: Не само.
Водещ: С другите преговаряте?
Михаил Миков: И с БДЦ постигнахме съгласие по отношение на мотивите за общинското здравеопазване и закриването на общинските болници, което предстои във връзка с така наречената „здравна реформа“.
Водещ: Спешните центрове там.
Михаил Миков: А сигурно ще има и независими народни представители, които ще се присъединят към вота на недоверие. Но основният въпрос е друг – че тази политика, която се провежда от кабинета на Борисов, прави все по-недостъпно образованието за българите, независимо, че си плащат здравните вноски.
Водещ: В здравеопазването?
Михаил Миков: В здравеопазването, да. За образованието същото се отнася.
Водещ: Тоест г-н Местан да очакваме ли и той да бъде във вота на недоверие участник?
Михаил Миков: Поканили сме само парламентарни групи, за да оформим мотивите. Само парламентарни групи. Може би ще има независими, които ще изявят желание да се присъединят.
Водещ: Основните мотиви?
Михаил Миков: Каненето не на сватба, за да стане по този начин, но мисля, че ще има и други народни представители да се присъединят. Основните мотиви са свързани с това, че дори и да си платил здравната си вноска, трябва отново да плащаш. Провежда се една типична дясна реформа, чиято едничка цел е Здравната каса да има по-малко разходи, а да натовари допълнително гражданите със заплащане, макар че са здравно осигурени. Това ще се случи след месец април, когато влиза наредбата за разделянето на заболяванията на социално значими и такива с по-малко социално значение.
Водещ: Лично на този стол Петър Москов е седял и е казвал. Здравният министър, че няма да плащат, особено за социално значимите заболявания няма да вадят от джоба си.
Михаил Миков: Около 500 страници е тази наредба, която регулира и доста са социално незначими – тежките дископатии. За болничен лист може да се наложи да се плаща или да чакам два месеца, ако те изчака работодателят. И редица други абсурди, което подменя тотално характера на здравеопазването като безплатно. Когато си здравно осигурен, все повече натоварване на бюджета на българина.
Водещ: Може ли да се окаже Петър Москов следващият министър, чиято глава ще бъде отнесена именно заради този вот?
Михаил Миков: Вотът не е за министъра. Вотът е за политиката. Министърът е говорителят, говорещата глава на тази политика, която се прокарва. И в края на краищата въпросът за министрите е въпрос, произтичащ от разбирането на министър-председателя как изглежда неговият екип. Въпросът за политиката обаче, която прокарва правителството, е въпросът на вота на недоверие.
Водещ: Кога да очакваме да бъде внесен този вот?
Михаил Миков: В края на седмицата ще има парламентарна дискусия по имунизационния календар, по големите скандали ваксините. Ето, тези дни отново разбираме, че отново се въртят бартери с Турция за ваксини, които не са разрешени за ползване в България. В края на седмицата, в петък е тази дискусия, а след това ще бъдат оформени, довършени мотивите, след това ще видим кои се подписват, защото знаете, че у нас има псевдоопозиция. Опозиция, която казва, че е опозиция, а в същото време в е управлението.
Водещ: Коя е тази опозиция?
Михаил Миков: Мисля, че групата на Кънев, г-н Радан Кънев. Те вече заявиха, че няма да се включват във вота на недоверия, пък и ние не сме ги и канили, защото не може точно да разберем къде са те, въпреки декларациите.
Водещ: То не е много ясно за кого биха гласували те – „против“ или „за“ Москов?
Михаил Миков: Не е ясно и въобще тези разкрачени…
Водещ: Псевдоопозиция понякога определят и ДПС именно заради ключовете им гласувания по важни теми?
Михаил Миков: Да и аз наскоро имах възможност да споделя, че има партии, които са подкрепили правителството и партии в опозицията. Не адресирам специално към Движението за права и свободи, но всеки вот на недоверие е шанс да се види кой къде е в политическото пространство – в опозиция или в управлението. По това се познава, а не по приказките.
Водещ: Коментарът ви за управлението, за Кабинета и за състоянието му в този момент на кабинета „Борисов“2? Между другото – поздравихте ли Бойко Борисов – стана дядо?
Михаил Миков: Потърсих го, но явно е бил ангажиран министър-председателят. Ползвам вашия ефир, за да го направя, наистина това е нещо, което в човешки план заслужава истински поздравления.
Водещ: Ето, дъщеря му е родила в България, което означава, че здравеопазването трябва да е на ниво. Ако не беше сигурно, може би някъде другаде щеше да роди?
Михаил Миков: Едва ли един такъв случай трябва да бъде атестат за здравеопазването. Едва ли. Отидете в провинцията и вижте какво мислят хората.
Водещ: Оценката ви за управлението на Борисов в този момент?
Михаил Миков: Управлението в момента изпитва определена нестабилност вътрешно, домашна. Партиите от управляващата коалиция се позиционират така, че да бъдат с единия крак в управлението, но да поглеждат и при евентуално развитие навън, защото те разбират, че участието в управлението ги натоварва с негативи, които ги вадят от политиката.
Водещ: Защото казвате „дясно“ управление, но Бойко Борисов казва, че ще бъдат дадени 50 млн. за пенсионерите по Великден, макар и министър Калфин да разбра за тези пари от неговото изказване?
Михаил Миков: Малки жестове и компенсации не могат да променят характера на управлението и това, което става в образованието, в здравеопазването прави ги по-недостъпни, увеличаването на пенсионната възраст, отнемане на социални права – какво друго, ако не дясно е това? Нежелание за промяна в данъчната система, тя продължава да бъде данъчна система с генерираща неравенства, усилваща неравенствата, не само генерираща, но и усилваща неравенствата и в тази посока това са типичните черти на дясното управление.
Водещ: Обсъждате ли вече евентуална някаква кандидатура за президентските избори?
Михаил Миков: Още не. Това ще стане след конгреса през месец май. Някои бързат сега, искат да се позиционират. Смятам, че е разумното време, има достатъчно време до президентските избори.
Водещ: Някой от ДСБ иска да се позиционира?
Михаил Миков: Не, казвам го…
Водещ: А от други партии?
Михаил Миков: Да. Казвам го – от други партии понеже не искат да коментират горещите теми на деня, които засягат българина – какво става с образованието, със здравеопазването, в социалната сфера – това са големите проблеми и всичко да се завърти около поредните президентски избори.
Водещ: Бихте ли се обединили с АБВ?
Михаил Миков: Бихме се обединили с всички, които искат промяна на политиката и включително чрез президентската институция. Защото когато отбелязваме 25 години от Конституцията, ние с тъга трябва да констатираме, че България не стана социална и правова държава, че има псевдодемокрация, че доверието в институциите в силно нарушено, а това разкъсва тъканта на демокрацията.
Водещ: Ще останете ли лидер на БСП след конгреса?
Михаил Миков: Има време до конгреса, тепърва предстои дискусията. За мен важното е партията да каже своята дума по курса, по политиката на Българската социалистическа партия, това, което променихме, посоката, по която се движим – лява партия с истинска идентичност, почтена пред избирателите.
Водещ: В качеството ви на бивш вътрешен министър – 500 милиона, половин милиард ще глътне новата система за лични документи, в изграждане на сграда, с оборудването дори – защо се прави това?
Михаил Миков: Спомнете си, че през 2009-10-та година се коментираше темата с тогава новите документи. Тогава системата струваше, ако ме не лъже памет, около 230-40 млн. Изведнъж стана двойно.
Водещ: Животът стана скъп, г-н Миков.
Михаил Миков: Мисля, че бая поскъпна, бая поскъпна тази система. оказа се, че атакувана тогава система се изплати многократно, че тя е много по-достъпна, защото документи могат да се издават във всички точки. И тогава имаше идея да се инвестира в скъпа сграда, да се създават куриерски служби – това щеше да доведе до закриване на работни места на хората, които работеха в българските документи за самоличност.
Водещ: А тази несъвършена ли е, че трябва да бъде сменена?
Михаил Миков: Не е несъвършена, включително има възможност, при добро желание, да започне въвеждането на чиповете в личните карти. Поръчката така беше заложена и проектът така беше изпълнен през 2009-та година, че тази възможност е заложена още тогава. При едно добро желание, може още веднага системата да се включи и да се произвеждат лични карти с носители на биомет. Няма никакъв проблем.
Водещ: Можем ли да ги спестим наистина тези 500 милиона?
Михаил Миков: Според мен може. Едно надграждане, да се види как функционира сегашната система, евентуални нейни корекции, но тя е една от най-модерните в Европа в момента. Говоря за сега действащата.
Водещ: И тъй като започнахме…
Михаил Миков: С най-добра защита на личните данни. България е в челото и изведнъж половин милиард, щом България е толкова богата. В крайна сметка това са все разходим, които се прехвърлят на гражданите. Обикновено гражданите поемат всички тези луфтове. Това не са бюджетни пари, както и сегашната система. Тя беше изградена със заем, не е инвестирала държавата една стотинка, което беше възстановено от таксите.
Водещ: Добре, ясно е, че ние ще го плащаме, но на кого ще го платим? Има ли човек, който ще се възползва, облагодетелства от това?
Михаил Миков: Постепенно ще видим на кого се плаща. Обикновено корпорациите са много така, много любопитни или с голям интерес към такива големи поръчки. Ще се види.
Водещ: Добре, започнахме с досиетата, комунистическото минало, убитите по решение на народния съд.
Михаил Миков: И онези от Ястребино, децата, които също са убити без решение на съда, само по разпореждане на един офицер, чието име стои сега пред НДК за това, че е убивал деца.
Водещ: Да, но пък в Ястребино пък се разпада църквата и се разпада, може да се каже всичко, цялата духовност на българина.
Михаил Миков: С въпроса за историята и четенето на историята трябва да бъде от всички периоди. Винаги когато извадиш един период, има сериозен риск да не ти вярват.
Водещ: Прекрасно. Ирина Бокова – вашият коментар – бави ли се кандидатурата на България и защо?
Михаил Миков: Смятам, че България все повече проиграва шанса си да има представител на това високо място. Не знам дали това е в интерес на България, или на други страни.
Водещ: Защо АБВ и Георги Първанов излязоха с ултиматум именно заради това?
Михаил Миков: Техните ултиматуми периодически се появяват, за да привличат обществения интерес, но големият въпрос е, че България проиграва шанса си да има българин на тази висока, световна позиция. Явно е, че други страни да не е българин. Явно е, че българското правителство, забавяйки кандидатурата, обслужва интересите на други страни.
Водещ: А оплетеното комунистическо минало и връзките в крайна сметка с тогавашния режим проблем ли са, г-н Миков? Не е ли това основен проблем?
Михаил Миков: Очевидно не е проблем след като тя получи такава висока оценка за работата й на ЮНЕСКО. Очевидно не е. Проблемът е от друго естество. Проблемът е от интереса на друга държава да реализира кандидатура за генерален секретар на Организацията на Обединените нации, с което България пропилява шанса си.
Водещ: Добре. Благодаря ви за това интервю. Михаил Миков гост на предаването.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *