2011-Abisko-Winter-01

800 км на ски през Арктика

 

След по-малко от месец започва най-дългата самостоятелна българска
полярна експедиция

 

 

През месец март тази година се очаква да започне най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция, предприемана досега. Маршрутът й преминава през диви планински райони на три държави: Швеция, Финландия и Норвегия, и е с дължина около 800 км.

Vlado-Donkov-portrait Експедицията е самостоятелна и опитът за осъществяването й ще бъде направен от фотографа и гид на арктически приключения Владо Донков. Той ще трябва да измине цялото разстояние сам, на ски, дърпайки в шейна нужните му 85 килограма екипировка, храна и техника.

Map-raster-2a-1200Експедицията започва от географската ширина на Северния полярен кръг в Лапландия, продължава из безбрежната тундра, през замръзнали езера и върхове и завършва на нос Нордкап – най-северната точка на Европа.

Очаква се дългото прекосяване на Арктика да отнеме на Владо Донков около месец, през който той ще е изложен постоянно на температури между -15 и -40 градуса, силни ветрове и снеговалежи. В шейната си той ще носи всичката му нужна храна, а вода ще добива чрез топене на сняг и лед.

Експедицията слага начало на полевата работа на новосформираната от Владо Донков Фондация „Откриватели“. Тя ще среща български ученици онлайн и на живо с хора, избрали нестандартни професии и ще помага на учителите със събиране на интересно учебно съдържание от различни краища на света. В екипа на фотографа участват учени от БАН, географи, биолози, предприемачи и хора на изкуството с международен опит. По време на експедицията ще има включвания на живо от Арктика в класни стаи в страната.

„За мен полярните експедиции, и особено дългите такива, са най-добрият начин да разбера докъде стигат човешкият потенциал и силите ни. Някои от тези експедиции са мои мечти от над 10 години, а фактът, че вече мога да споделям тези мечти в реално време с деца из цялата страна, ме мотивира още повече. Ако има една истинска мистерия, която ме вълнува, това е темата за човешкия потенциал – и досега не съм открил по-добър начин да я изследвам от дългите полярни експедиции.“ – разказва Донков, за когото това ще бъде двадесетото пътуване в полярните райони за последните десет години.

Фотографът и приключенец до момента е прекарал близо две години в Арктика, като някои от предишните му експедиции включват дълги зимни преходи през Лапландия и Норвегия, два месеца из Южна Гренландия, водене на ветроходни експедиции в северните и южните полярни райони.

Предстоящата самостоятелна полярна експедиция на Донков се очаква да започне през първата половина на месец март. По време на своето дълго солово пътуване фотографът ще прави снимки и кратки видеа, които ще споделя в социалните мрежи (https://www.facebook.com/VerticalShot/ и https://www.instagram.com/vlad_donkov/), в своя блог (http://www.vladdonkov.com/) както и сред медиите.

Експедицията се осъществява с логистичнаката подкрепа на DHL Express Bulgaria и съдействието на норвежкия бранд Alfa Footwear и британските дехидратирани храни Firepot foods.

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *